Albanski premijer Edi Rama i njegova Socijalistička partija su kroz kontrolu institucija i nepotizam učvrstili vlast u Albaniji, gde su, uprkos reformama, stvorili i atmosferu nekažnjivosti po partijskoj liniji, piše austrijski dnevnik Štandard.

Sa jedne strane su zahvaljujući pravosudnim reformama koje je Edija Rama gurao otpušteni mnogi korumpirani tužioci i sudije. Sa druge strane, vlada i dalje vrši uticaj, piše dnevnik u komentaru pod naslovom "U Albaniji već jednu deceniju vlada sistem Edi Rama".

"Trenutno, svakih par nedelja neki političar Socijalističke partije (PS) Edija Rame, koji sada već deset godina vlada zemljom, dospeva pod lupu tužilaštva", piše list.

Štandard navodi primere visokih zvaničnika, poslanika, ministara koji su optuženi za korupciju, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja, pa i trgovinu drogom, a kojima je parlament odbio da ukine inunitet, ili je optužnica odbačena, ili su nakon kraćeg vremena pušteni iz zatvora uz najneobičnija obrazloženja.

"I svaki put partijski vrh PS i sam Edi Rama odbacuju svaku odgovornost uz argument da je reč o 'individualnim slučajevima' i da krivična dela ne poznaju partijsku pripadnost. I do sada sa tim prolaze", navodi dnevnik.

Edlira Đoni sa instituta Mekejn kaže da "ne veruje ni sekundu da Rama ništa ne zna o mahinacijama tih političara PS".

"I nisam nikada verovala u bajku da će on pokrenuti odlučne promene u pravcu vladavine prava", rekla je Đoni za Štandard.

Istina je da premijer, prema njenim rečima, podržava unapređenje pravne džave kroz reforme, ali istovremeno članovi njegove partije prolaze sa minimalnim kaznama.

"Kad god se čuju optužbe na račun političara PS, on ih prvo odbacuje, sve dok ne bude isuviše dokaza i dok strane diplpomate ne izvrše pritisak na njega, i tak tada se distancira", rekla je Đoni za Štandard.

"I zaista je PS pod Ramom kroz moć u institucijama, nepotizam i dodelu poslova u međuvremenu učvrstila poziciju u Albaniji. Unutar sebe posvađana opozicija ne uspeva da se pomeri se sa mesta", konstatuje dnevnik.

List piše da u Albaniji politiku još od početaka demokratije 1990-ih obeležava polarizacija, i da je "diskurs grub, spremnost za kompromis mala, a politički suparnici se vide kao smrtni neprijatelji".

"U takvoj političkoj kulturi Rama se oduvek predstavljao kao žrtva, a istovremeno je taj grmalj, koji rado nosi patike, razvio preterano samopouzdanje i vladalačke manire. Posebno prema predstavnicima medija je arogantan, nadmen i agresivan. Često ih naziva smećem i savetuje im da nešto nauče pre nego što mu postavljaju pitanja", piše Štandard.

List smatra da Rama očigledno ne uspeva da se pomiri sa tim da ne može da kontroliše sve medije i predstavnike medija, i podseća da je nedavno angažovao i poznatog "spin doktora" Alastera Kampbela, koji je radio za nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera.

Politolog Afrim Krasnići misli da je Rama pre svega uspeo "da se dobro proda na Zapadu".

"Ali za nas on nije moderni i reformisani umetnik, sportista i pisac", kaže Krasnići.

U sopstvenoj zemlji, prema njegovim rečima, Rama nastupa "sa arogancijom i komunističkim mentaitetom prema svim liberalnim kritičarima i političkim protivnicima".

U Socijalističkoj partiji nedostaje demokratije pošto Rama to ne dopušta, a njegova moć počiva i na tome što kontroliše oligarhe i institucije, ali i na neformalnom savezu sa kriminalnim grupama, smatra Krasnići.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropska komisija