Savet EU odobrio je 8. septembra potpisivanje novog sporazuma sa Albanijom o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

Sporazum će omogućiti organizovanje zajedničkih operacija i raspoređivanje Fronteksovih timova za upravljanje granicama u Albaniji, pri čemu će raspoređivanje timova biti predmet sporazuma sa Tiranom.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Španije Fernando Grande-Marlaska Gomes rekao je da su prekogranični kriminal i upravljanje imigracijom značajni izazovi za zemlje EU i njihove najbliže susede.

Zahvaljujući sporazumu, Frontes će moći da pomogne Albaniji u upravljanju migratornim tokovima, u borbi protiv ilegalne imigracije i prekograničnog kriminala, ističe se u saopštenju Saveta.

Sporazum će zameniti aktuelni između Albanije i Fronteksa koji je na snazi od 2019.

Fronteks, prema uredbi usvojenoj 2019, može da pomaže zemljama sa kojima ima sporazum na celoj njihovoj teritoriji a ne samo u regionima koji se graniče sa EU, što je bio slučaj ranije. Takođe uredba daje osoblju Fronteksa izvršna ovlašćenja, poput graničnih provera i registracije lica.

Sporazum o saradnji u upravljanju granicama Fronteks ima i sa Srbijom, od 2020, po starim pravilima, i Moldvijom (2022.), Severnom Makedonijom i Crnom Gorom (2023.) po novim pravilima.

Savet će zaključiti sporazum sa Albanijom nakon što dobije zeleno svetlo Parlamenta a stupiće na snagu pošto obe strane završe procedure ratifikacije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Fronteks