U Albaniji je 18. septembra počeo popis stanovništva koji će trajati šest nedelja i koštati 16,9 miliona evra.

Pandemija kovida odložila je popis za dve godine.

Ovogodišnji popis je 12. po redu. Prvi je održan 1923. a prethodni 2011, podseća TiranaPost.

Građani koji odbiju da učestvuju u popisu biće kažnjeni sa 50.000 do 100.000 albanskih leka (1 lek - 1,10 dinara).

Novine u popisu su upotreba tableta umesto papirnih upitnika za prikupljanje podataka na terenu i modernizacija Geografskog informacionog sistema (GIS).

Premijer Edi Rama je najavljujući popis stanovništva i domaćinstava pre nekoliko dana rekao da će to biti "digitalni popis" i istakao da je ključno da bude po evropskim standardima.

On je ukazao na dva ključna faktora koja će doprineti uspehu popisa od kojih je prvi partnerstvo sa Francuskom, Švajcarskom, Nemačkom i Švedskom, zemljama poznatim po preciznosti i stručnosti u prikupljanju podatka.

"Te zemlje, uz podršku EU, zajedno finansiraju popis pri čemu 55% novca obezbeđuje albanska vlada a ostalo partneri", rekao je tada Rama.

Prema njegovim rečima, drugi ključni faktor je napredna tehnologodija koje obezbeđuje integritet podataka u realnom vremenu.

Otpravnik poslova u ambasadi EU u Tirani Luiđi Soreka istakao je na događaju povodom početka popisa značaj pružanja pouzdanih informacija kroz popis.

Soreka je rekao da je popis od ogromnog značaja jer utiče na političke odluke, ne samo u Albaniji, već i kod alociranja fondova EU toj zemlji.

Takođe je istakao značaj popisa u kontekstu pregovora Albanije o članstvu u EU.

Popis stanovništva i domaćinstava sprovešće Albanski statistički instituit (INSTAT) koji je od EU dobio grant od 4,8 milona evra za popisu skladu sa evropskim standardima.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com