Visoki zvaničnici Evropske unije izjavili su da će proširenje EU biti jedna od glavnih tema sastanka Evropskog saveta u Granadi 6. oktobra i ocenili da EU mora da se pripremi za proširenje.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel izjavio je da proces proširenja predugo traje i da očekuje da će Ukrajina, koja je poslednja dobila status kandidata za članstvo, pogurati druge zemlje kandidate.

"Red će početi da se kreće brže, ali za svaku zemlju kandidata će biti potreban prilagođen pristup", rekao je Borel po dolasku na samit evropskih lidera u Španiji, dan posle Evropske političke zajednice.

Borel je rekao da će se na samitu razgovarati o strateškoj agendi EU i da će fokus biti na "dva velika pitanja – migraciji i proširenju".

Na pitanje novinara da li je 2030. godina realan datum kada bi EU i zemlje kandidati trebalo da budu spremni za proširenje, Borel je rekao da je dobro imati cilj, ali da to ne znači da to mora biti precizan datum.

"Dobro je imati cilj, horizont. To je politički horizont. Svrha određivanja datuma je samo da se mobiliše politička energija da bi počeli da se krećemo. Ako ne postoji horizont ljudi počnu da misle da imaju vremena, a nemamo vremena", rekao je šef evropske diplomatije.

Predsednica Evropske komisije je takođe rekla da će proširenje biti u fokusu današnjeg sastanka, pored migracija, energetike i odbrane, istakavši da zemlje koje se pridružuju EU moraju da budu spremne.

"Svi imamo da uradimo domaći zadatak, i zemlje kandidati, ali i EU", rekla je Lejen novinarima i dodala da je EU počela da radi na reviziji politika u različitim oblastima da bi se pripremila za proširenje.

Lejen je rekla da je dosadašnje iskustvo proširenja pokazalo da su obe strane, i zemlje koje pristupaju i sama EU, uvek imale ogromnu korist od pristupanja novih članica.

"Naša najveća snaga je jedinstveno tržište. Proširivanje jedinstvenog tržišta je uvek imalo dodatnu vrednost za sve nas", kazala je Lajen.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je kazao da EU mora da se pripremi za proširenje, a zemlje kandidati da sprovedu reforme.

"Proširenje znači da zemlje kandidati treba da sprovedu reforme, one znaju šta treba da urade. A na našoj strani, EU treba da se pripremi", kazao je Mišel.

Današnji samit lidera EU je važan jer je to početna tačka za diskusiju o dugoročnoj strateškoj agendi, rekao je Mišel i dodao da treba razjasniti tri pitanja.

"Šta želimo zajedno u budućnosti, koji su naše prioriteti i zajedničke politike u budućnosti, uzimajući u obzir prospekt priširenja, zatim kako ćemo odlučivati zajedno i kako ćemo se pripremiti", rekao je Mišel, dodajući da je ovo prvi put posle mnogo godina da se "o tako fundamentalnoj temi" vodi debata na tako visokom nivou.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Spanish Presidency of the Council of the European Union