Potpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica izjavila je 19. oktobra da je proširenje Evropske unije proces zasnovan na zaslugama i da se od kandidata za članstvo očekuje da podrže evropske vrednosti demokratije, ljudskih prava i solidarnosti, kao i da uključe organizacije civilnog društva u kreiranje politika.

Obraćajući se učesnicima Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana u Solunu, Šuica je istakla da brzina pregovora o pristupanju EU zavisi od napretka sprovođenja neophodnih reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

"Od svake zemlje koja želi da se pridruži EU očekuje se da podrži i promoviše naše vrednosti demokratije, ljudskih prava i solidarnosti", rekla je Šuica, istakavši da je građanski angažman ključni element funkcionisanja demokratskih sistema i da civilno društvo igra fundamentalnu ulogu u tome.

Šuica je rekla se u Ugovoru o funkcionisanju EU navodi da je potreban otvoren, transparentan i redovan dijalog sa organizacija civilnog društva i da EU i od zemalja kandidata za članstvo očekuje da stvore okruženje za konstruktivno uključivanje civilnog društva u kreiranje politika.

Civilno društvo je most između institucija i građana, rekla je Šuica i pozdravila inicijativu Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) da uključi predstavnike civilnog društva kandidata za članstvo u EU u svoj savetodavni rad. EESC je prva institucija EU koja je pokrenula takvu inicijativu.

"Želim da kažem zemljama Zapadnog Balkana da su naša sadašnjost i naša budućnosti blisko povezane. Pristupanje je težak put, ali zadovoljstvo dobijanja nagrade, članstva, vredi truda", rekla je Šuica, potpredsednica iz Hrvatske, zadužena za demokratiju i demografiju, najavivši da će narednih meseci posetiti Zapadni Balkan.

Šuica je istakla da je politika proširenja EU geostrateška investicija i da je članstvo snažna osnova za prosperitet, mir i bezbednost.

Dodala je i da civilno društvo treba da bude uključeno i u pripremu paketa za odbranu demokratije, čiji je jedan od glavnih elemenata direktiva o transparentnosti.

"Potrebna nam je transparetnost u načinu na koji se predstavljaju interesi trećih zemalja. Razumljivo je da one žele da promovišu svoje interese ali moramo da osiguramo da se to radi na otvoren, konstruktivan i odgovoran način", rekla je Šuica.

Među glavnim temama dvodnevnog Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana, koji je organizovao EESC, biće stanje demokratije u jugoistočnoj Evropi, obrazovanje, veštine i obuke i doprinos civilnog društva primeni Zelene agende i održivog razvoja.

Na skupu će učestvovati oko 100 predstavnika civilnog društva iz EU i zemalja Zapadnog Balkana, institucija EU, međunarodnih organizacija i vlada.

Na kraju Foruma biće objavljena završna deklaracija sa preporukama organizacija civilnog društva.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: European Commission