Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski osudio je odluku Bugarske da uvede tranzitnu taksu na ruski gas kojim se snabdeva i Severna Makedonija, navodeći da je o tome razgovarao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i da je Skoplje spremno da se zbog tog poteza obrati i međunarodnim sudovima.

Kovačevski je, kako je rekao, predsednici Evropske komisije prilikom njene posete Skoplju 30. oktobra, rekao da će te takse izazvati u Severnoj Makedoniji poskupljenje grejanja i struje od 20% i da ih ne treba uvoditi, prenela je 1. novembra agencija Makfaks.

Bugarska je pre dve nedelje na ruski prirodni gas uredbom uvela taksu od 10,76 dolara za 1.000 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje kroz teritoriju te zemlje gasovodom "Balkanski tok"

Na bugarske takse na tranzit gasa ruske državne kompanije Gasprom reagovao je i ministar energetike Krešnik Bekteši.

"I ministar privrede i ja smo reagovali. Ja preko predsednice Evropske komisije, on preko nadležnih direktorata, i ukazali da je ta naknada nešto što ne treba da se uvodi. Celokupni ulazak gasa u Severnu Makedoniju Bugarska je dala Gaspromu, što znači da će takva naknada izazvati povećanje cene struje i grejanja u našoj zemlji i do 20%", rekao je Kovačevski.

Skoplje  je zato, prema njegovim rečima, zatražilo da se oslobode i drugi kapaciteti kako bi Severna Makedonija mogla da nabavlja gas iz drugih izvora, koji neće biti ruski i neće biti dodatno opterećen tim taksama.

On je rekao da se vode razgovori i na nivou EU i sa Bugarskom kako bi se oslobodili takvi kapaciteti za Makedoniju.

Kovačevski je podsetio da je prošle godine u pregovorima sa Evropskom komisijom i Bugarskom postignut dogovor da se oslobode kapaciteti za nabavku gasa koji nije vlasništvo Gasproma, i izrazio nadu da će to uspeti i ove godine.

U slučaju da Bugarska ne pristane na oslobađanje drugih gasnih kapaciteta za Severnu Makedoniju, Kovačevski nije isključio mogućnost tužbe pred međunarodnim sudovima.

On je naglasio da je reč o nepravedno nametnutoj naknadi koja nije nimalo u skladu sa tržišnim principima niti sa direktivama EU.

Ministar Bekteši najavio je i da će, ukoliko za Severnu Makedoniju bude uvedena vanredna energetska taksa na ruski gas koji dobija kroz bugarski gasovod, Skoplje od Bugarske tražiti nadoknadu i dodatnu podršku EU.

Mediji su ranije preneli da bi Bugarska tranzitnom taksom obezbedila prihod od 1,2 milijarde evra i za godinu dana isplatila trošak gradnje gasovoda kroz Bugarsku. Međutim, cena gasa bi za krajnje korisnike, uključujući i Srbiju, porasla do 20%.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto su 18. oktobra u zajedničkom saopštenju ocenili su da je uvođenje takse neprijateljski korak, usmeren protiv Mađarske i Srbije, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Na sajtu Vlade Srbije objavljeno je da će "Mađarska i Srbija usaglasiti svoje stavove i na adekvatan način odgovoriti na ovu kontroverznu odluku Bugarske".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto:   Beta/AP