Odluka Grčke da ne pristane na zajedničko pismo 27 članica EU Albaniji o otvaranju pregovora o prvom paketu pretpristupnih poglavlja predstavlja suštinsku eskalaciju tvrdog stava prema Tirani zbog kršenja ljudskih prava jednog etničkog Grka, piše grčki Ekatimerini.

Atina smatra da Tirana kontinuirano krši ljudska prava Fredija Beljerija, etničkog Grka koji je bio u zatvoru neposredno pre nego što je na lokalnim izborima u Albaniji izabran za gradonačelnika grada Himare.

Dok je put za pregovore o tim poglavljima sa Severnom Makedonijom nađen, jer se Bugarska složila sa kompromisom španskog predsedavanja EU, to ne važi za Albaniju, preneo je ekathimerini.com.

Pored uticaja koji je stav albanskog premijera Edija Rame u slučaju Beljeri imao na grčko-albanske odnose, takav razvoj događaja zapravo razdvaja Severnu Makedoniju i Albaniju koje su do sada na putu ka EU bile povezane.

Prvi set osnovnih pitanja koje svaka zemlja kandidat za EU treba da reši uključuju poglavlja koja se odnose na pravosuđe,  osnovna prava, slobodu i bezbednost, javne nabavke, statistiku i finansijsku kontrolu.

Grčki list podseća da je prošle nedelje objavljen izveštaj o napredovanju kandidata na putu ka EU sa implicitnim ali jasnim napomenom oko komplikacija u grčko-albanskim odnosima zbog slučaja Beljeri u izveštaju o Albaniji.

Navodi se da bi Atina mogla da preispita svoj stav ako Tirana pokaže da postoji prostor za razgovore.

Atina je na svim nivoima tražila da se Beljeriju da prilika da položi zakletvu kao gradonačelnik, što su albanski sudovi do sada odbijali.

Sud za korupciju, gde se Beljeriju sudi za kupovinu glasova, ponovo će razmatrati slučaj 22. novembra. U međuvremenu se očekuje novo ročište u vezi vanrednog odsustva koje Beljeri traži kako bi položio zakletvu za gradonačelnika, preneo je Ekatimerini.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta