Bivši ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov ocenio je da je ta zemlja tokom 2023. previše bila fokusirana na izmene ustava, i da je zbog toga izostao suštinski napredak u reformama.

"Ta fiksacija na promenu ustava skrenula je pažnju sa neohodnih reformi i dovela do toga da nije bilo nikakvih suštinskih reformi", rekao je za austrijski dnevnik Štandard Dimitrov, koji je bio jedan od arhitekata istorijskog sporazuma Skoplja sa Atinom.

On je naglasio da se dogodilo upravo suprotno, da je vlada kroz promenu krivičnog zakonika, smanjila kazne za zloupotrebu službene dužnosti a time automatski i rokove zastarevanja. Sada, prema njegovim rečima, ostaje malo vremena za krivični progon slučajeva korupcije na najvišem nivou.

"U ime Evropske unije, vlada i parlament su na taj način osnažili nekažnjivost, iako je EU u suštini najvažnija upravo odgovornost i vladavina prava, rekao je Dimitrov.  

Zato, prema njegovoj oceni, nije nikakvo iznenađenje što je ovogodišnji novembarski izvešta Evropske komisijie o Severnoj Makedoniji bio najgori od 2016. godine.

Tada, u vreme vlade premijera Nikole Gruevskog blagoslovljeno je "preuzimanje države za privatne i kriminalne ciljeve", ali su posle Gruevskog sprovedene brojne reforme, kao što je na primer formiranje posebnog tužilaštva za korupciju, rekao je Dimitrov. One je međutim, dodao da je zatim EU ostavila Makedoniju na cedilu.

I Štandard podseća na veto Bugarske na pregovore EU sa Severnom Makedonijom, i navodi da ta zemlja, koja je svojevremeno bila najveća nada na Zapadnom Balkanu, sada nazaduje "i zbog ignorancije i manjka podrške država EU i činjenice da su države EU dopustile veto Bugarske".

Prema oceni Dimitrova, sadašnja vladajuća koalicija socijaldemokrata, premijera Dimitra Kovačevskog, i albanske partije DUI ističe se po slučajevima korupcije na najvišem nivou. "Tužno stanje u zemlji može se barem delom pripisati i konceptualnoj greški da se težište stavi na jedan bilateralni problem, koji se smatra važnijim od reformi", rekao je Dimitrov.   

Rešavanje bugarskog veta je svakako važno, ali nije važnije od reformi, rekao je bivši šef diplomatije "dodajući da su izneverene nade građana u pravdu i bolju budućnost".  

"Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da zemlja ide u pogrešnom pravcu, da se šire apatija, razočarenje i pesimizam", ocenio je Dimitrov.

On je upozorio i da u Severnoj Makedoniji u maju sledeće godine treba da budu održani izbori i da postoji realna opasnost da se na vlast vrati kokzarvativna, nacionalistička partijaa VMRO-DPMNE, a da se u zemlju iz egzila vvrati i njen bivši ider NIkola Gruevski koji je zbog optužbi za korupciju pobegao u Mađarsku.

On je ipak ocenio da je pozitivno to što sada u EU postoji kontinuirana rasprava o proširenju, posle puno godine "obostranog blefiranja", tokom kojih su se zemlje Zapadnog Balkana pretvarale da sprovode reforme, a EU da želi proširenje.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto:  Vikipedija