Koledž Evrope organizuje dvonedeljni program obuke za mlade državne službenike sa Zapadnog Balkana koji rade u ministarstvima u čijoj su nadležnosti spoljni i evropski poslovi i/ili regionalna saradnja.

Obuka će biti organizovana u Tirani od 3. do 14. juna i uključuje studijsko putovanje u Belgiju i Holandiju.

Za projekat koji finansira Holandija biće izabrano po najviše četvoro učesnika iz svake zemlje.

Cilj obuke je unapređenje i produbljivanje znanja o poslovima EU i procesu proširenja, jačanje veštima mladih državnih službenika i istraživanje puteva za bolju saradnju i razmenu ideja, navodi se u pozivu objavljenom na sajtu Evropskog koledža.

Program uključuje predavanja, radionice, simulaciju pregovaračkog procesa...

Navodi se da poslednji samit EU-Zapadni Balkan i usvajanje Plana rasta Evropske komisije za region predstavljaju podsticaj za proces proširenja, uz obnovljenu posvećenost EU perspektivi članstva regiona.

Dalje se ističe da ubrzavanje procesa pristupanja zahteva bolje poznavanje sistema EU i bolje "meke" veštine, posebno na polju pregovora.

Stoga će, dodaje se, fokus obuke biti na istoriji evropskih integracija, procesu odlučivanja u EU, strategijama za integraciju, pregovaračkim i komunikacionim veštinama, kreiranju politike i usklađivanju zakonodavstva.

Rok za prijavu je 1. mart.

Kontakt za više detalja na training.tirana@coleurope.eu

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: coleurope.eu