Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je 12. marta da će ta institucija preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom koja je, kako je rekla, ostvarila impresivan napredak.

Fon der Lajen je na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta rekla da će kolegijum EU predstaviti izveštaj o napretku BiH koji predstavlja "činjeničnu analizu najnovijih dešavanja" i koji daje "veoma jasnu sliku".

"Od kada je dobila status kandidata, BiH je učinila impresivne korake napred. Više napretka je postignuto za samo jednu godinu nego za deceniju", rekla je Fon der Lajen.

Ona je istakla da je BiH sada u potpunosti usklađena sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što je "ključno u ovim vremenima geopolitičkog previranja".

BiH takođe, dodala je, usvaja važne zakone, kao što je zakon o sprečavanju sukoba interesa koji je posle zastoja od sedam godina sada usvojen, kao i zakon o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

"Treće, upravljanje migracionim tokovima nastavlja da se poboljšava, a pregovori o sporazumu sa Fronteksom su sada spremni da počnu pošto je Predsedništvo (BiH) odobrilo pregovarački okvir", rekla je Fon der Lajen.

Predsednica EK je podsetila i da je Ministarstvo pravde BiH pristalo da u domaću krivičnu evidenciju uključi presude Međunarodnog krivičnog suda  za bivšu Jugoslaviju, kao i da je upravni odbor za izgradnju mira počeo sa radom.

"Naravno, potrebno je još napretka da bi se pridružila našoj Uniji. Ali zemlja pokazuje da može da ispuni kriterijume za članstvo i zadovolji težnju svojih građana da budu deo naše porodice. To je razlog zbog kojeg ćemo danas odlučiti da preporučimo Savetu da otvori pristupne pregovore sa BiH", rekla je Fon der Lajen.

Ona je dodala da je poruka koja dolazi iz BiH jasna i da i poruka EU mora biti jasna.

BiH je dobila status kandidata 2022. Šefovi država i vlada članica EU, koji donose konačnu odluku o otvaranju pregovora o članstvu, razgovaraće o preporuci EK na samitu 21-22. marta u Briselu.

Predsednica EK je rekla da je EU shvatila da nije dovoljno čekati da se Zapadni Balkan približi EU i reći da su vrata Unije otvorena.

"Moramo takođe preuzeti odgovornost i pomoći im na putu ka Uniji na svaki mogući način", rekla je Fon der Lajen.

Zato je, dodala je, EU napravila Plan rasta za Zapadni Balkan i otvorila pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom i zato je posvećena da isto učini sa BiH.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC - Audiovisual Service