Portugalski ministar spoljnih poslova Paolo Ranžel rekao je da višegodišnji budžet EU mora da bude ojačan da pokrije troškove odbrane i proširenja.

Ranžel je nakon što je učestvovao na "Godišnjoj konferenciji o budžetu EU 2024 - Pogled napred: bužet EU u budućnosti" u Briselu 29. aprila rekao da je taj skup bio prva velika diskusija o sledećem finansijskom okviru EU za 2028-2034, prenela ja Lusa.

"Bilo smo veoma jasni: mislimo da mora doći do povećanja budžeta, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi EU, kako bi mogli da odgovorimo na trostruku tranziciju - digitalnu, ekološku i društvenu, i kako bismo mogli da imamo pitanje odbrane garantovano i pitanje proširenja i konkurentnosti", rekao je portugalski ministar.

On je takođe predložio "budžet na dva stuba" - fleksibilnosti i predvidljivosti, kako bi se osigurala sredstva za Ukrajinu i za zemlje koje imaju najviše koristi od kohezionih i poljoprivrednih fondova, poput Portugala.

Na pitanje novinara o procesu proširenja, Ranžel je rekao da ima "veoma pozitivna očekivanja" ali da je "to teško pitanje u pregovorima".

"Mislim da moramo dati veoma jasan politički signal da smo za proširenje, (ali) moramo stvoriti uslove u zemljama koje žele da postanu članice EU i u samoj Uniji, kako bi se proširenje moglo odvijati što je brže moguće", rekao je Ranžel, prenela je portugalska agencija Lusa.

Ranžel je rekao i da je zadovoljan što je Portugal, uz Belgiju, Hrvatsku, Poljsku i Austriju, pozvan da učestvuje u "veoma preliminarnim" razgovorima o budžetu. Zvanični razgovori o narednom višegodišnjem budžetu EU počeće sredinom 2025.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta