U Severnoj Makedoniji je posle sedam godina vladavine Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), većinu mandata u parlamentu osvojila konzervativna VMRO-DPMNE, a na mestu predsednika države Stevu Pendarovskog će naslediti kandidatkinja desnice Gordana Siljanovska-Davkova.

Prema podacima Državne izborne komisije posle gotovo svih prebrojanih glasova, koalicija "Tvoja Makedonija" oko VMRO-DPMNE je na parlamentarnim izborima 8. maja ostvarila uverljivu pobedu sa 43,23% glasova, dok je koalicija SDSM "Za evropsku budućnost" pretrpela gorak poraz sa svega 15,36% osvojenih glasova.

U Drugom krugu predsedničkih izbora, kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova je osvojila 560.170 ili 65,14% a kandidat SDSM, dosadašnji šef države Pendarovski 251.541, odnosno 29,25%.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski najavio je da će vrlo brzo početi pregovore o formiranju nove koalicione vlade. U novom parlamentu, sa ukupno 120 poslanika, VMRO-DPMNE će imati 58, a SDSM 18.

U Sobranje su ušla i dva albanska politička bloka - koalicija "Evropski front" oko Demokratske unije za integraciju (DUI) Alija Ahmetija, i koalicija opozicionih albanskih stranaka Vlen (Vredi). Izborni prag su prešle i partija Levica i pokret Znam.

I Pendarovski i lider SDSM Dimitar Kovačevski su još 8. maja uveče priznali poraz i čestitali pobedu dosadašnjoj opoziciji.

Pendarovski je rekao da su "rezultati jasni" i da "nema nameru da ih detaljnije obrazlaže". On je naglasio da je i dalje duboko uveren da samo multietnička Makedonija, potpuno integrisane u evroatlantske strukture može biti uspešna, iako taj koncept "nažalost nije dobio podršku".

Kovačevski je najavio reformu svoje partije i njenu"potpunu konsolidaciju i vraćanje na pobedničke staze". Dodao je da je, kada je reč o evropskooj integraciji Severne Makedonije, sada  "lopta u rukama nove vlade" koju će predvoditi Hristijan Mickoski.

Svetski mediji ocenili su da bi nepomirljiva, nacionalistička retorika VMRO-DPMNE mogla da stvori teškoće Severnoj Makedoniji na evropskom putu i odvede je na kolizioni kurs sa susedima, pre svega Bugarskom i Grčkom.

VMRO-DPMNE se protivi bilo kakvim ustupcima u promeni statusa bugarske manjine, kao što se protivila i promeni imena zemlje u Severna Makedonija.

Određenu zabrinutost, prema oceni medija, izaziva i budućnost odnosa među etničkim zajednicama u samoj zemlji.

Agencija AFP piše da je Mickoski u završnici izborne kampanje sve agresivnije verbalno napadao najveću albansku partiju DUI, što je iazazvalo bojazan da bi takva retorika mogla da poremeti krhke međuetničke odnose u zemlji.

Agencija podseća da su od osamostaljenja Makedonije od bivše Jugoslavije, mandatari za sastav vlade poštovali nepisano pravilo da u njoj budu i predstavnici neke od partija koje okupljaju etničke Albance.

Evropski komesar za Proširenje Oliver Varheji čestitao je 9. maja novoj Gordani Siljanovskoj Davkovoj, navode ći da sa nestrpljenjem očekuje da sa njom radi "na ubrzanju neophodnih reformi kako bi se proces pristupnih pregovora pomerio napred".

Kako je prenela državna agencija MIA, Siljanovska Davkova je zahvalila na čestitki i izrazila spremnost za saradnju u realizaciji, kako je navela, "tog najvažnijeg makedonskog strateškog projekta". Mediji, međutim, podsećaju da u Severnoj Makedoniji šef države ima uglavnom reprezentativnu ulogu.

Bugarski premijer Dimitar Glavčev je povodom izbora u Severnoj Makedoniji rekao da njegova zemlja više ne može da čini ustupke i izrazio nadu da će Skoplje "nastaviti sa svojom evropskom perspektivom".

"Pozicija Bugarske je ista kao i evropska pozicija. Naši prijatelji iz Severne Makedonije znaju da se, ako ne ispune zahteve za članstvo u EU, ono ne može dogoditi", rekao je Glavčev, a prenela bugarska agencija BTA.

Izvor: Dnevni evropski servis, agencije

Foto: Beta/AP