Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer izrazila je 11. juna u Sarajevu očekivanje da će Bosna i Hercegovina uskladiti svoju viznu politiku sa politikom Evropske unije, jer je u poslednje vreme u porastu broj ilegalnih migranata koji u Uniju stižu preko BiH, preneli su nemački mediji.

Iz vladinih krugova u Berlinu uveče 11. juna je rečeno da je u razgovorima sa predstavnicima vlasti BiH između ostalog bilo reči o zaštiti granice i saradnji u repatrijaciji migranata. Tema razgovora bila je i vizna politika BiH i borba protiv organizovanog kriminala.

Mediji prenose izjavu neimenovanih izvora da je, od kako je Srbija pojačala kontrole na svojim aerodromima, porastao broj ljudi koji u Nemačku stižu preko Sarajeva.

Tako je 2023. godine 35.000 turskih državljana više doputovalo u BiH, nego što ih je zvanično napustilo tu zemlju. Uz to, u BiH je ušlo, a nije je napustilo i oko 14.000 Rusa i oko 6.800 Kineza.

"Ministarka Fezer je zato istakla očekivanje da će BiH svoju viznu politiku uskladiti sa EU", preneli su mediji.

U pratnji ministarke bio je i direktor nemačke Savezne policije Ditrih Roman.

Iz vladinih krugova je rečeno da je BiH kao zemlja sa pespektivom članstva u EU jedno od težišta u okviru saradnje na izgradnji policijskih snaga, a nemačka delegacija ponudila je i pomoć u obuci policajaca u BiH. Nemačke vlasti nisu ništa saopštile o poseti.

Bosanski mediji preneli su samo šturo saopštenje Ministarstva bezbednosti BiH da je Fezer u Sarajevu razgovarala sa zamenikom ministra Ivicom Bošnjakom "o zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima i o sprečavanju ilegalnih migracija".

U saopštenju se navodi i da je Nensi Fezer rekla da "Nemačka ostaje među vodećim zemljama koje podržavaju evropski put BiH i da želi da je što pre vidi kao kao deo zajedničkog evropskog prostora", preneo je portal Bosnainfo.ba.

Izvor: Dnevni evropski servisi

Foto: Ministarstvo bezbednosti BiH