Crnogorski predsednik Jakov Milatović i austrijska ministarka za Evropu Karoline Edštadler složili su se da su bezbednosne pretnje EU iz Rusije i Kine uticale na promenu politike proširenja koja je postala pitanje evropske bezbednosti.

Predsednik Crne Gore je govoreći za Juronjuz (Euronews) na marginama Evropskog foruma Alpbah istakao da je 2028. jasan i ambiciozan, ali realan cilj da zemlja uđe u EU.

Milatović je rekao da je veoma optimističan oko zatvaranja daljih poglavlja (u pregovorima o članstvu sa EU) pre kraja ove godine i da Crna Gora može da ispuni ono što treba kako bi 2028. postala članica.

Rekao je da njegova nada počiva i na činjenici da je Brisel posle ruske invazije na Ukrajinu "konačno shvatio, kao i mnoge prestonice, da je proširenje vezano za bezbednost evropskog kontinenta".

I članice EU navode bezbednosne prednosti proširenja Unije.

"Od kako je počela agresija Rusije na Ukrajinu imamo i spoljni pritisak na našu unutrašnju bezbednost - taj faktor je bio pravi podsticaj za proces pristupanja", rekla je Edštadler.

Kako je dodala, to je dovelo do promene načina mišljenja u članicama koje su podalje od Zapadnog Balkana ali koje su odmah uvidele uticaj i značaj tog regiona za bezbednost širom Evrope.

Eštadler je rekla i "da smo videli sve veći uticaj Kine i Rusije" u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

"Oni rade zajedno sa tim zemljama na infrastrukturnim projektima i mi, kao EU, ne želimo da se taj razvoj intenzivira - zato treba da pokažemo Zapadnom Balkanu našu posvećenost procesu pridruživanja", rekla je za Juronjuz austrijska ministarka.

Milatović je rekao da je ulazak u EU priča "veća od Crne Gore" dodajući da je potrebno kandidatima za članstvo "koji čekaju dalje u redu" pokazati da je "pristupanje moguće i živo" jer je "uspešna priča važna".

"Kada me neko pita zašto radim ovaj posao, odgovor je da što pre uvedem Crnu Goru u EU", istakao je crnogorski predsednik.

Tema ovogodišnjeg Evropskog foruma Alpbah (17-30. avgusta) "Trenutak istine" odražava ključne odluke koje se moraju doneti u 2024, s obzirom da je sa više od 70 izbora širom sveta ova godina odlučujuća, naveo je organizator.

Forum je ponovo fokusiran na glavne izazove - klimu, finansije i ekonomiju, demokratiju i vladavinu prava, kao i bezbednost.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta