Severna Makedonija ne može da čini nikakve ustupke bez jasnih garancija Brisela u vezi s njenim članstvom u Evropskoj uniji, izjavio je premijer Hristijan Mickoski.

"Kao Vlada ne možemo da uđemo u naivan proces gde samo pravimo ustupke bez jasnih garancija da ćemo postati deo evropske porodice. Pošto nam niko ništa ne garantuje, ne možemo da budemo optimisti koliko bismo želeli", rekao je Mickoski novinarima 2. septembra.

Mickoski je kazao da strateški cilj Skoplja ostaje punopravno članstvo u EU, "nešto što je odavno zasluženo", dodajući da podržava sve regionalne inicijative kao što su Berlinski proces i CEFTA, prenela je agencija MIA.

"Na osnovu onoga što mogu da čujem, postoji određeni interes da se region pomeri napred ka EU", rekao je Mickoski.

On je rekao da je jedno od mogućih rešenja da Severna Makedonija usvoji amandmane kojima bi bugarska manjina bila uključena u Ustav sa odloženom primenom, ako se garantuje punopravno članstvo u EU.

Pošto niko ništa ne može garantovati, Mickoski je rekao da će se Severna Makedonija paralelno s procesom pristupanja EU fokusirati na unutrašnje reforme.

"Veću pažnju posvetićemo procesu koji zavisi isključivo od nas, a to je da završimo naše domaće zadatke. Ako sa druge strane iskrsne dvosmerna ulica, mi smo tu, spremni smo za razgovor", naglasio je Mickoski.

Povodom zatvaranja Centra za makedonski jezik u Grčkoj, Mickoski je rekao da će Severna Makedonija pružiti logističku podršku, ali da neće dozvoliti da bude uvučena u grčke unutrašnje političe rasprave.

"Ovo je još jedan pokazatelj da je naša strana jedina koja brine o dobrosusedskim odnosima. Ali to nas neće obeshrabriti… Još jednom, naši partneri u EU mogu biti svedoci neuspeha naših suseda da ispoštuju ono što je dogovoreno", rekao je Mickoski.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/Hina