Uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, EU u BiH 10. septembra pokreće kampanju na društvenim mrežama pod nazivom "Sve počinje izborom".

Fokus kampanje je promocija fer i kredibilnih izbora, sa posebnim naglaskom na izlaznost birača, sprečavanje izborne prevare i povećanje učešća žena u politici, saopštila je Delegacija EU u BiH.

Kroz te ključne teme, EU ima za cilj da inspiriše građane da ostvare svoja demokratska prava, aktivno učestvuju u izbornom procesu i zaštite integritet izbora. Kampanja će trajati tokom septembra na društvenim mrežama EU u BiH.

"Kredibilni i fer izbori, u kojima učestvuje većina građana, ključni su za jačanje demokratije, poštovanje vladavine prava i osiguranje poštovanja osnovnih ljudskih prava – sve to su osnovne vrijednosti EU. Ova kampanja potvrđuje opredeljenje EU da podrži BiH na tom putu", rekao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Luiđi Soreka (Luigi Soreca).

"Ohrabrujemo sve građane, a naročito mlade ljude, da budu nosioci promena, jer sve počinje vašim izborom", naglasio je ambasador.

Aktuelna kampanja na društvenim mrežama nadovezuje se na uspešnu kampanju "Sve počinje izborom" sprovedenu pre opštih izbora 2022. i nastavlja ohrabrivati aktivno učešće građana u oblikovanju vlastite budućnosti kroz ostvarivanje prava glasa.

Izvor/foto: eeas.europa.eu/delegations/bosnia-and-herzegovina