Bugarska vlada i stranački lideri najoštrije su kritikovali izjave potpredsednika makedonske vlade Aleksandra Nikoloskog i zatražili njegovu ostavku.

Sve parlamentarne partje su ocenile da je on uvredio Bugarsku i bugarski narod nazivajući ih lošim domaćinima i necivilizovanim, i da je to neprihvatljivo u svetlu težnji Severne Makedonije da se pridruži Evropskoj uniji.

Nikoloski je u intervjuu za televiziju Alfa rekao da i bugarske "partije i predsednik Rumen Radev pokušavaju da steknu popene na račun Severne Makedonije", koja se uvek izvlači kao tema u Bugarskoj u predizbornom periodu.

Ministar saobraćaja Nikoloski je rekao da Bugarska kao domaćin nije pokazala poštovanje prema makedonskoj Predsednici Gordani Siljaovskoj, koja se tokom privatne posete Sofiji srela sa bugarskim predsednikom Radevom, i da tom prilikom iza nje nije bila istaknuta makedonska zastava.

"Domaćin je očigledno necivilizovan, i oni mogu da pošalju i protestnu notu zbog ove moje izjave, ako žele. Kada domaćin nije ni civilizovan ni pristojan, ovo je ono što se događa. Samo oni u našoj zemlji koji lažno tvrde da Makedonci i Bugari dele zajedničku istoriju i kulturu, zaslužuju veći prezir", rekao je 18. septembra Nikoloski.  

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da "povodom najnovijih uvredljivih kvalifikacija koje su na račun Bugarske i bugarskog naroda izrekli zvaničnici Severne Makedonije, kategorično odbija da se spušta na takav neevropski nivo, koji je očigledno nespojiv sa dobrim manirima".

Predsednik Rumen Radev saopštio je "da otvoren i konstruktivan razgovor, čak i prilikom neformalnog susreta" očigledno "plaši određene krugove u Severnoj Makedoniji". On je rekao da "manipulacije" i "histerićne reakcije makedonske vlade ne doprinose optimizmu da jugozapadni sused Bugarske želi da odnosi sa bugarskom idu dalje od provokacija i orkestriranih skandala".

Lider konzervativne partije GERB i bivši premijer Bojko Borisov izjavio je da za jezik koji je koristio Nikoloski postoji samo jedno izvinjenje, a to je ostavka. "Ako (Vlada Severne Makedonije) propusti da to učini, ni predsednik, ni ministri, ni partije ne treba da razgovaraju sa njima", prenela je agencija BTA reči lidera partije GERB, koja sa koalicionim partnerom SDS ima naviše poslanika u bugarskom parlamentu.

Kopredsednik partije Nastavljamo promene (PP) Asen Vasilev rekao je da je izjava Nikoloskog "uvredljiva i neumerena" i da Severna Makedonija "mora da shvati da ako želi da uđe u EU, mora da poštuje potpisane sporazume".

Za šefa poslaničke grupe Pokreta za pravo i slobodu (DPS), Deljana Pleevskog reč je o "još jednom nečuvenom i nedopustivom stepenu arogancije koji demonstrira rusofilski režim (makedonskog premijera Kristijana) Mickoskog". Pleevki je zatražio i da parlament uskrati gostoprimstvo ambasadorki Severne Makedonije sve dok ne stigne izvinjenje iz Skoplja.

I koalicija levičarskih partija BSP za Bugarsku ocenila je da je jezik koji je koristio Nikoloski "krajnje neprihvatljiv, posebno u kontekstu evropskih aspiracija Severne Makedonije".

Populistička Postoji takav narod ponovila je da je bila greška što je Bugarska opozvala veto kojim je sprečavala početak pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom, i da je ovo "dokaz zašto Severnoj Makedoniji nije mesto u EU".

Ekstremno desna, nacionalistička partija Preporod, koja ima čak 38 poslanika u bugarskom parlamentu, saopštila je da je "većina stanovništva u Severnoj Makedoniji bugarskog porekla, govore bugarskim jezikom i deo su bugarske kulture, uključujući i ministra Nikoloskog".  

U Bugarskoj, u kopjoj je na vlasti tehnička vlada bivšeg funkcionera GERB-a Dimitra Glavčeva, raspisani su prevremeni parlamentarni izbori za 27. oktobar.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay