EU mora da ima evropsku diplomatsku akademiju kako bi prevazišla sve veće probleme u kreiranju spoljne politike, navodi se u predlogu Evropskog parlamenta.

"Da bi EU krenula ka 'zrelim' spoljnim odnosima, mora da napravi svoju diplomatsku akademiju na kojoj se diplamate spremaju i približavaju zajedničkim EU vrednostima i interesima", navodi se u predlogu pilot projekta u koji je svojevremeno imao uvid EURACTIV.

Ideju diplomatske akademije EU "raširio" je proletos evroposlanik socijalista Načo Sančes Amor koji je rekao da je glavni cilj projekta da se ispitaju mogućnosti za školu za EU diplomate.

"Pitanje je da li je spoljna politika EU dovoljno zrela da ima svoju perspektivu, selekciju, formiranje, zatim i odabir alata u obliku evropske diplamatske akademije", rekao je tada za EURACTIV Amor.

Spoljnopolitička služba EU (EEAS) osnovana je pre deset godina kao ogranak bloka za spoljnu politiku i kao prva diplomatska služba koju nije formirala nacionalna država.

EEAS se satoji od osoblja premeštenog iz Saveta EU, Evropske komisije i diplomatskih službi članica EU i ima oko 3.700 zaposlenih i 139 delegacija u trećim zemljama i međunarodnim organizacijama.

Prema Amoru, "evropske diplomate treba da budu izabrane i formirane kao evropske diplomate jer to znači potpuno drugačiji način razmišljanja".

Na toj novoj akademiji EU bi "mogla da sprovede obuku i postupak odabira za ulazak u EEAS i delegacije EU", navodi se u predlogu.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je najavio da će 2022. biti zatvorena Nacionalna škola za administraciju (École Nationale d’Administration, ENA), elitna škola za postdimplomce koja je dala više predsednika Francuske, ambasadora i poslovnih lidera.

Olujne nacionalne vode

Predlog je stigao u vreme kada diplomatska služba EU preispituje svoj opseg delovanja na globalnoj sceni posle nedavnih pogrešnih koraka Unije u spoljnoj politici.

Čini se da i druge EU institucije sve više žele da budu deo odlučivanja o spoljnoj politici.

Jedan od primera je unutar-institucionalni "sofagejt" (raspored sedenja tokom posete predsednika Evropskog saveta i Evropske komisije Ankari).

Istovremeno i članice EU često nastoje da idu svojim putem u spoljnoj politici.

"Postoji zabrinjavajući trend ponovne nacionalizacije određenih pitanja, gde sve više članica daje prednost svojim spoljnopolitičkim inicijativama bez previše koordinacije sa Briselom", rekao je za EURACTIV jedan EU diplomata.

Izveštaj EEAS o ljudskim resursima ukazao je na još jednu disfunkcionalnost - pet zemalja (Francuska, Italija, Nemačka, Španija i Belgija) drže više od polovine pozicija u toj službi.

"Imamo previše malih Merkel, Makrona i Orbana koji lutaju hodnicima EEAS", rekao je drugi EU diplomata za EURACTIV dok se žustro diskutovalo o sankcijama Belorusiji i Turskoj.

Prvi čovek svetskog programa u Centru za evropsku politiku u Briselu Rikardo Borgez de Kastro rekao je za EURACTIV da je "poslednjih nekoliko meseci postojala neka vrsta rušenja geopolitičkog kursa EU sa brzim promenama odnosa sa Turskom, Rusijom i Kinom, da pomenem samo neke".

On je rekao da će nacionalni interesi verovatno nastaviti da dominiraju kada je reč o fundamentalnim pitanjima koja se tiču suvereniteta i strateških interesa članica.

Duh zajedništva


"Sve dok angažovanje u EEAS ostane tipa 'osoblje dolazi iz institucija a diplomate iz članica', normalno je da su 'u igri' različiti interesi, evropski i nacionalni", objasnio je Borgez de Kastro.

"Evropska diplomatska akademija... mogla bi da doprinese negovanju 'zajedničke kulture' u redovima spoljnopolitčke službe EU", dodao je.

Kako se navodi, akademija bi mogla da pomogne diplomatama iz svih članica i EU zvaničnicima da bolje razumeju "osetljiva pitanja" u spoljnoj politici svake članice.

Direktor za spoljnu politiku u Centru za evropske reforme (CER) Jan Bond, inače bivši britanski diplomata, upozorio je da EEAS, ako je prava evropska diplomatska služba, "treba da bude kao Komisija - služba u koju se ulazi rano u karijeri i ostaje 40 godina, do penzije, ako je to želja diplomate".

"Međutim, ako je to samo privremeno imenovanje pre nego što se nastavi 'prava' karijera, onda je verovatnije da će ljudi biti lojalni svojim ministrima ili institucijama nego EEAS", dodao je Bond.

On je rekao i da bi evropska diplomatska akademija obezbedila da zvaničnici imaju isto osnovno znanje o tome kako EEAS treba da funkcioniše, uz manje ili više jedinstveni stil komunikacije i zajednički koncept o interakciji nacionalne i EU diplomatije u trećim zemljama.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EEAS