Predsednik Rusije Vladimir Putin trebalo je da bude prvi na listi sankcija koje je EU uvela Rusiji, izjavila je potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova u intervjuu objavljenom pred početak ruske vojne operacije u Ukrajini.

Činjenica da Putin nije na listi je, prema njenom mišljenju znak slabosti pre nego ostavljanje otvorenih vrata za diplomatiju.

"Vladimir Putin treba da bude prvi na listi", rekla je Jurova u intervjuu za češke novine Hospodarske.

Najviši lideri država kojima se uvode sankcije često se poslednji dodaju na listu kako bi kanali komunikacije ostali otvoreni.

"To je uvek pitanje profesionalne diplomatije ili slabosti. Ja bih to pre videla kao ovo drugo", rekla je Jurova.

EU lideri su uveli prvi paket sankcija protiv ruskih političara i zvaničnika. Iako su sankcije EU uperene na one "umešane u nezakonitu odluku" da se prizezavisnost takozvanih Republika Donjeck i Lugansk, Putin nije na listi.

Na listi sankcija je 351 predstavnik ruske Dume koji je glasao za priznavanje regiona, kao i 27 pojedinaca i entiteta, gde se obuhvataju donosioci odluka, predstavnici odbrambenog sektora i finansijske institucije koje su podržavale ruske operacije. Mere predviđaju i zabranu trgovine ruskim državnim obveznicama u Evropi.

Putin nikada lično nije bio na meti sankcija Zapada, što se čini kao pokušaj da se ostave otvorena vrata diplomatiji.

Rusija je, s druge strane, uvela sankcije Jurovoj u aprilu 2021. Jurovoj su bile zabranjene posete Rusiji, u odgovoru na sankcije EU uvedene pošto je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan.

Jurova je rekla da su joj sankcije uvedene zbog njenog rada na zaštiti ljudskih prava i borbe protiv ruskih dezinformacija.

EU je saopštila da je spremna da uvede dalje sankcije Rusiji ako se situacija na granici pogorša i postane nasilnija, a lideri Unije će se večeras ponovo sastati.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: European Parliament