Poljoprivrednici u EU upozoravaju na pitanje sigurnosti hrane širom bloka nakon što je ukrajinska vlada uvela  izvozne dozvole za ključne prehrambene proizvode, uključujući pšenicu, kukuruz, živinsko meso i suncokretovo ulje. Evropski poljoprivrednici ukazuju i na pitanja sigurnosti hrane i održivosti a u Briselu smatraju da te dve dimenzije mogu da idu zajedno.

Odlukom ukrajinske vlade, objavljenom 6. marta, precizira se da je uvođenje nultih kvota za izvoz prošireno i na kukuruz, ovas, heljdu, proso, šećer i so za ljudsku potrošnju koji podležu dozvolama u 2022.

Premijer Denis Šmigal rekao je da je vlada odlučila da ograniči izvoz "socijalno" važnih proizvoda i sirovina od kojih se proizvode, prenela je ukrajinska novinska agencija Interfaks Ukrajina.

Ukrajina pokriva 19% uvoza pšenice u EU i 13% uvoza uljarica. Zajedno sa Rusijom, Ukrajina daje više od trećine pšenice i ječma u svetu, kao i 17% kukuruza i više od 50% suncokretovog ulja i semena.

Ruska invazija na Ukrajinu zato je izazvala šok na svetskim tržištima žitarica i cene pšenice su skočile do najvišeg nivoa za 14 godina.

To je izazvalo sazivanje brojnih hitnih sastanaka o načinima na koje može da se obezbedi sigurnost hrane u EU. Za 9. mart takav sastanak zakazala je i ekspertska grupa Evropske komisije EFSCM.

U međuvremenu je asocijacija poljoprivrednika EU COPA-COGECA upozorila da Evropa mora da opremi svoju poljoprivredu "štitom za hranu" kako bi se suočila sa kombinacijom rata i izazova klimatskih promena.

"Taj rat koji pogađa Evropu imaće posledice na svet u narednih nekoliko godina", navodi se u saopštenju asocijacije i dodaje da će "najveći deo proizvodnje biti direktno ili indirektno pogođen"

Ističući da vanredna situacija zahteva vanredne mere, asocijacija je od Komisije zatražila "sveobuhvatan i robusan paket mera" kao odgovor na izazove sa kojima se sektor suočava, dodajući da je brzina od ključnog značaja.

Udruženje EU uljara FEDIOL upozorilo je da je zaustavljena mesečna isporuka u evropske luke 200.000 tona suncokretovog ulja iz Ukrajine.

Između 35 i 45% suncokretovog ulja rafinisanog u EU dolazi iz Ukrajine i nema trenutnog rešenja za poremećaj u snabdevanju a nejasno je kako će trgovina moći da se obnovi, upozoravaju iz udurženja.

Sigurnost hrane naspram održivosti - lažno deljenje?

Invazija na Ukrajinu pokrenula je stara pitanja da li je potrebna izmena Komisijine politike objavljene pre gotovo tri godine sa ciljem da evropski sistem hrane bude održiviji putem niza strogih ciljeva.

Na specijalnom sastanku ministara poljoprivrede EU ranije ovog meseca komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski priznao je da EU "treba pažljivo da prati ciljeve te politike u kontekstu sigurnosti hrane".

"Ne želimo da dovedemo u pitanje te strategije", rekao je komesar i dodao: "Međutim, postoje elementi koje treba ponovo da razmotrimo, s obzirom na sadašnju situaciju".

Istovremeno je nezavisni institut Farm Jurop pozvao Komisiju da "fundamentalno revidira" svoje predloge u EU strategiji "Od farme do viljuške", kao i strategiju o biodiverzitetu, pošto se one "frontalno suprostavljaju našem prehrambenom suverenitetu i svetskoj bezbednosti hrane".

Međutim, predsednica COPA Kristijan Lamber smatra da je suprostavljanje te dve dimenzije kontraproduktivno.

"Kao i kod energije, mi (poljoprivredni sektor) čvrsto verujemo da je moguće jačati našu stratešku autonomiju i istovremeno nastaviti napredak na polju održivosti", istakla je Lamber.

Imajući to u vidu, udruženje poljoprivrednika vidi potrebu za "promenom paradigme" Brisela o poljoprivredi, počev od ciljeva iz strategije "Od farme do viljuške".

Ta organizacija konkretno traži da u 2022. može da se obrađuje svo raspoloživo zemljište kako bi se nadoknadila blokada ruske i ukrajinske proizvodnje, umesto da neki delovi zemljišta ostanu zapušteni ili namenjeni za biodiverzitet, kako je navedeno u strategiji.

To pitanje biće na dnevnom redu na sastanku miistara poljoprivrede EU 21. marta ali su članice već predložile Komisiji da odvoji poljoprivredno zemljište koje će se koristiti za proizvodnju proteinskih kultura.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta