Nemački privrednici strahuju da bi Nemačka mogla da se suoči sa veoma ozbiljnom recesijom zbog velike zavisnosti od ruskih energenata, u prvom redu gasa.

Lideri Evropske unije razmatraju dodatne sankcije protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu, ali je nemački kancelar Olaf Šolc odbio zahteve da sankcije uključe i embargo na uvoz ruske nafte i gasa, uprkos insistiranju Vašingtona i Kijeva.  

Sadašnje sankcije protiv Rusije imaće "znatan uticaj na nemačku privredu, ali verovatno neće izazvati recesiju", izjavio je za portal EURACTIV Gvido Baldi, iz Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

"Međutim, ako bude prekinuta isporuka gasa, verovatno se može očekivati recesija", rekao je Baldi.

Iako je situacija u ovom trenutku previše neizvesna za precizne prognoze, jedna studija univerziteta  u Kelnu i Bonu pokazuje da bi nemački BDP u slučaju embarga na nemački gas mogla da padne između 0,3 i 3,0%

Očekuje se, međutim da će lideri EU u okviru opcija za dodatne sankcije protiv Moskve, razmatrati i mogućnost embarga na uvoz ruskih energenata.

Za to se posebno zalaže i Poljska, koja se u više navrata zauzela za sankcionisanje ruskog energetskog sektora. Takav potez podržavaju i neke druge članice EU, posebno Španija.

Nemačka se ošto protiv embargu na ruske energente. Ta zemlja 55% nephodnog gasa uvozi iz Rusije.

Nemački kancelar Šolc izjavio je nedavno da je bila svesna odluka Berlina da odobri nastavak privrednih aktivnosti sa Rusijom u oblasti enrgetike.

Gvido Baldi rekao je da je vladi u Berlinu veoma teško da donese odluku o embargu, jer bi on teško pogodio Nemačku. Koliko teško, zavisi od toga koliko brzo bi Nemačka pronašla alternativu za ruski gas", rekao je saradnik DIW.

I za Udruženje nemačke industrije, koja inače podržava sve privreden sankcije protiv Rusije, embargo na energente je crvena linija koju ne treba prelaziti. "Besmileno je da sebe kažnjavamo teže nego agresora", rekao je za nemačke medije predsednik tog udruženja Zigfrid Rusvurm.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Kompanija Severni tok