Sastanak ministara odbrane Višegradske četvorke koji je trebalo da bude održan u Budimpešti otkazan je posle bojkota Češke i Poljske zbog stavova mađarskog premijera Viktora Orbana posle napada Rusije na Ukrajinu i njegove popustljivosti prema Rusiji.

Posle ministarke odbrane Češke Jane Černohove i poljski ministar Marijuš Blaščak odlučio je da bojkotuje sastanak ministara odbrane Višegradske grupe 30. i 31. marta.

"Neću ići na sastanak ministara odbrane V4 u Budimpeštu. Uvek sam podržavala V4 i jako mi je žao što je sada za mađarske političare važnija ruska nafta nego ukrajinska krv", saopštila je prošle sedmice Černohova.

Češka ministarka je podsetila da su u Mađarskoj 3. aprila parlamentarni izbori i da odbija da učestvuje u predizbornoj kampanji Orbana i njegove stranke.

Na sinoćnjoj sednici poljskog Saveta za nacionalnu bezbednost se bojkotu sastanka ministara odrbane u Budimpešti pridružio i poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak.

"Ministar je na Savetu za nacionalnu bezbednost potvrdio da neće ići. I jako je dobro što neće. Mađarska mora da bude kažnjena za svoj stav koji je proruski. Kada u Ukrajini ginu ljudi, Mariupolj toliko bombarduju, na druge gradove bacaju kasetne bombe a premijer Orban govori da to ne vidi - on je jednostavno sramota evropske politike i trebalo bi da bude iz nje isključen", kazao je privatnoj poljskoj televiziji Polsat Kšištof Gavkovski iz opozicione stranke Levica.

Zbog proputinovskih stavova Orbana koji je bio važan saveznik vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda, zamrznuti su i kontakti poljske vlade s Budimpeštom a poslednji sastanak je bio u Londonu 8. marta tokom razgovora Višegradske grupe sa vlastima Velike Britanije, javlja na osnovnu nezvančinih izvora u vladi premijera Mateuša Moravjeckog list Gazeta viborča.

"Po našem mišljenju Orban vodi igru ne samo zbog izbora a njegov odnos prema Moskvi neće se promeniti ni ako pobedi. Zato nema povratka savezu sa Budimpeštom", kazao je poljskom listu neimenovani izvor u vladi.

Mađarski premijer udario je i neočekivani diplomatski šamar Varšavi kada je pozvao poljsku ultrakatoličku organizaciju Ordo Iuris da pošalje posmatrače na predstojeće izbore da kontrolišu da li izbori protiču pošteno i demokratski, dok je posmatračku misiju koju šalje OEBS, kome inače trenutno predsedava Poljska, optužio za pristrasnost.

Mađarsko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je skup otkazan i da će sastanak biti održan kasnije.

Mađarska je glasala za sva četiri paketa sankcija EU prema Rusiji, ali se oštro protivila sankcijama usmerenim na uvoz energenata i odbila da oružje za Ukrajinu ide preko njene teritorije.

Mađarski premijer Viktor Orban je u nedelju izjavio da ukrajinska strana traži "potpuno gašenje mađarske privrede".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u obraćanju liderima EU 24. marta posebno izdvojio mađarskog premijera.

"Mađarska, želim da se zaustavim ovde i budem iskren. Jednom zauvek. Morate da odlučite sa kim ste", rekao je Zelenski.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP