Holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hukstra ocenio je da bi zemlje koje slično razmišljaju trebalo da formiraju međunarodni antikorupcijski sud čiji bi zadatak bila borba protiv teških oblika korupcije.

Hukstra i njeghove kolege iz zemalja Evropske unije sastali su se u Luksemburgu sa glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda Karimom Kanom. U razgovoru je bilo reči o napadu Rusije na Ukrajinu i o krivičnom progonu odgovornih za ratne zločine.

Na zvaničnom sajtu holandske vlade objavljeno je da je Hukstra na sastanku govorio i o glavnim uzrocima rata u Ukrajini. On je ocenio da između ostalog i korupcija u Rusiji daje ekonomsku podlogu autoritativnom i represivnom sistemu.

"Podmićivanje nosilaca funkcija nije samo finansijski problem, već je ta korupcija štetna i za demokratiju i vladavinu prava u nekoj zemlji. Ona povećava nejednakost u stanovništvu. I naprosto je kriminal", rekao je Hukstra.

"Ali posledice ne trpi samo ta zemlja, već korupcija šteti i interesima drugih država. Formiranjem antikorupcijskog suda Holandija bi želela da osnaži međunarodni pravni poredak. Za to nam je potrebna podrška mnogih zemalja", dodao je Hukstra.

Ministar je rekao da je svestan da bi takav antikorupcijski sud bio dugoročni projekat, koji bi mogao da funkcioniše samo uz podršku međunarodne zajednice. Holandija je, ipak, prema njegovim rečima, spremna da počne sa izradom nacrta i pozdravlja sve zemlje istomišljenice koje u tome žele da pomognu.

Hukstra je ocenio i da je angažman krivičnog suda jedan od najvažnijih koraka na putu osiguranja pravde za Ukrajince.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EPA/EFE/BART MAAT