Evropa diverzifikacijom, štednjom energije i razvojem obnovljivih izvora nastoji da okonča zavisnost od ruskog gasa, a pojedine evropske zemlje su odlučile i da prošire svoja postojeća nalazišta gasa ili da eksploatišu do sada nekorištene rezerve.

Štednja energije, obnovljivi izvori energije i diverzifikacija izvora snabdevanja energentima tri su glavna metoda koje je članicama EU predložila Evropska komisija, ali su se mnoge zemlje odlučile i za sopstvene načine smanjenja zvisnosti, među koje spada i revitalizacija projekata vezanih za fosilna goriva.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nedavno je upozorila zemlje EU da ne treba da odustaju od planiranog potpunog odricanja od fosilnih goriva, nakon što se nekoliko zemalja ponovo okrenulo uglju kao energentu.

Druge su odlučile da ubrzaju eksploataciju sopstvenih rezervi prirodnog gasa, a neke su i promenile raniju odluku da se potpuno odreknu eksploatacije gasa.  

Jedan od takvih primera je zajednički holandsko-nemački projekat eksploatacije gasa na Severnom moru. Projekat je pripreman duže vreme, ali je nemačka pokrajina Donja Saksonijia odbijala da izda neophodne dozvole.

Holandske vlasti nedavno su saopštile da je Donja Saksonija zbog rata u Ukrajini promenila odluku i da će eksploatacija gasa početi 2024. godine.

I u Italiji raste pritisak da se intenzivira eksploatacija domaćeg gasa. Ta zemlja godišnje proizvede oko 3,3 milijarde kubnih metara gasa, a vlasti procenjuju da rezerve na italijanskom kopnu iznose 70-90 milijardi kubika.

Međutim, eksploataciju zabranjuju trenutno važeći zakoni.

Italijanska vlada premijera Marija Dragija je u februaru, reagujući na energetsku krizu izazvanu ratom u Ukrajini, pokrenula raspravu o energetskoj strategiji i počela da ramatra mogućnost da se eksploatacija gasa udvostruči.

Nakon što je ruski Gasprom obustavio isporuku gasa Italiji, i ministar za ekološku tranziciju Roberto Ćingolo se pokazao otvorenim za  povećanje domaće proizvodnje i rekao da je bilo "pogrešno što je zemlja sa 20% domaćeg gasa 2000. godine, pala na 3-4% 2020. godine".

Rumunija je najveći proizvođač natfe među zemlja EU, a potvrđeno je i da u njenim crnomorskim teritorijalnim vodama ima i rezervi gasa. Do aprila ove godine, eksploatacija tih rezervi je bila zabranjena zakonom, ali je vlada krajem tog meseca promenila zakon i omogućila vađenje gasa.

Norveška je tradicionalno drugi najvažniji snabdevač EU gasom posle Rusije. Posle agresije na Ukrajinu, Norveška je obećala da će pomoći Uniji da smanji zavisnost od ruskog gasa. U tom cilju, norveška vlada je odobrila povećanje proizvodnje gasa, što je izazvalo snažno negodovanje levih opozicionih partija, koje su se usprotivile ulaganju u fosilna goriva.

Nisu samo velike zemlje te koje prave planove da intenziviraju ekploataciju domaćeg gasa. Slovačka je jedna od zmalja koje najviše zavise od uvoza gasa, a godišnje troši oko pet milijardi kubnih metara. Pre nekoliko godina u Slovačkoj je otkriveno ležište prirodnog gasa koje bi, prema nekim procenama, moglo da pokrije oko 10% domaće potrošnje.

Donedavno su se eksplotaciji tog nalazišta odlučno protivile ekološke grupe, tvrdeći da bi to bilo štetno i nepotrebno. Situacija se promenila sa ratom u Ukrajini, i projekat se ponovo našao na dnevnom redu.

Prema navodima zainteresovanih investitora, bušenje bi, ako sve bude telklo po planu, moglo da počne za dve godine, ali vlada još nije donela konačnu odluku o tom projektu.

Albanija u ovom trenutku ne troši gas, niti ga proizvodi, ali poseduje rezerve zemnog gasa. Vlada u Tirani forsira gasifikaciju zemlje i u pogledu proizvodnje i potrošnje, a planirano je nekoliko projekata uključujući i ofšor terminal za tečni prirodni gas (LNG) na jugu Albanije.  

Ipak, nisu sve sve zemlje odlučile za eksploataciju domaćih rezervi energenata. Bugarske rezerve škriljca prema nekim procenama iznose oko 480 milijardi kubnih metara, ali važeći zakoni zabranjuju njegovu eksploataciju, a vlada ne pokazuje nameru da to  promeni.

I Francuska ima znatne rezerve gasa kako u podmorju, tako i na kopnu, ali kao i u Bugarskoj ili Italiji, zakon zabranjuje njihovu eksploataciju.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Shutterstock