Rusija koristi Belorusiju da premosti sankcije Zapada, rekao je beloruski opozicioni političar Pavel Latuška dodajući da EU treba da uskladi sankcije Moskvi i Minsku.

"Zapadne sankcije propuštaju, zbog čega apelujemo na Zapad da uskladi sankcije Belorusiji sa onima Rusiji", rekao je u intervjuu za EURACTIV Latuška sugerišući da je Moskva našla način da izbegne određene kaznene mere preko svog suseda.

Minsku je EU najpre uvela sankcije 2020. zbog žestoke kampanje represije a zatim i nakon što je Moskva 24. februara poslala hiljade vojnika u Ukrajinu sa ruske i beloruske teritorije.

Belorusija je sankcioninisana i 2021. nakon presretanja Rajanerovog aviona i hapšenja novinara disidenta koji je bio na letu.

Zapad je takođe uveo sankcije na ključne sektore beloruske ekonomije, poput izvoza potaše čiji je Belorusija treći po veličini proizvođač u svetu.

Međutim, rekao je beloruski opozicioni političar, zabrana tranzita ruskih kamiona se zaobilazi tako što se njihov teret prebacuje u kamione sa beloruskim tablicama pre prelaska granice.

"Zapadne sankcije se primenjuju na rusku centralnu banku, ali ne na belorusku, Masterkard i Viza rade u Belorusiji...", ukazao je Latuška na samo neke od "rupa" dodajući da je "Minsk trenutno pun ruskih građana".

Prema njegovim rečima, režim (beloruskog predsednika Aleksandra) Lukašenka jedini je saveznik u ruskom ratu protiv Ukrajine i zato ga treba smatrati koagresorom u tom ratu.

"Belorusija je danas zapravo okupirana teritorija, pod kontrolom Moskve, sa ruskim vojnicima i raketama, naređenja dolaze direktno iz Kremlja i Lukašenko je samo marioneta u Putinovim rukama", rekao je Latuška.

Na pitanje da li veruje da bi Lukašenko bio spreman da pošalje beloruske trupe u Ukrajinu, Latuška je izneo dva razloga zbog kojih misli da se to još neće desiti.

Na prvom mestu, kako je rekao, Moskva u ovom trenutku ne zavisi strateški od toga ali, ako Putinu takva podrška bude potrebna, "Lukašenko će takav korak napraviti samo zajedno sa Rusijom".

Latuška je rekao i da stanje beloruske armije trenutno nije dobro jer bi joj nedostajala vojna oprema i motivacija.

Takođe bi, istakao je Latuška, takav korak Lukašenka izazvao veliki potres u Minsku jer su Belorusi, za razliku od Rusa, generalno protiv rata.

"Lukašenko igra svoju stratešku ulogu poslednjih meseci nastavljajući vojne vežbe, non-stop stvara veštačku pretnju Ukrajini i vezuje njene vojne snage na severnoj granici", dodao je.

Latuška je takođe kritikovao Zapad, posebno EU, što nije išao dalje sa sankcijama Minsku zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Ranije ove godine beloruski parlament je usvojio izmene krivičnog zakona kojima se uvodi smrtna kazna za "pokušaj terorističkih akata".

"Svaki dan imamo nove presude, pritvaranja, mučenja opozicionih političara i disidenata, potpuno uništavanje organizacija civilnog društva, nema slobodne štampe, vodi se hibridni rat sa EU na polju migracija... i još uloga Minska u ratu. Šta još treba da se desi da bi se donela odluka o kažnjavanju beloruskog režima?", zapitao se beloruski opozicionar.

On je rekao i da zapadni partneri potcenjuju Lukašenkovu ulogu i opasnost koja iz toga proizilazi.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP