Poljski premijer Mateuš Moravjecki najavio je da će Poljska obnoviti saradnju sa Budimpeštom i nastojati da se obnove i aktivnosti Višegradske grupe, zamrznute u proleće na insistiranje zvanične Varšave i Praga zbog popustljivosti mađarskog premijera Viktora Orbana prema ruskom napadu na Ukrajinu.

"Pokušavam da izradim formulu u kojoj će jasno biti imenovane razlike. Poštujući osetljivost naših ukrajinskih prijatelja moći ćemo da se vratimo saradnji u okviru Višegradske grupe i zajedničkim aktivnostima sa Mađarskom tamo gde imamo zajedničke interese i vrednosti", kazao je Moravjecki u intervjuu za novi broj provladinog nedeljnika Sjeći.

Poljski premijer koji je zbog Orbanove osude EU što pomaže oružjem Ukrajinu u julu otvoreno rekao da su se putevi Poljske i Mađarske razišli, na konferenciji za novinare u Varšavi 5. septembra kazao je da Varšavu i Budimpeštu i dalje razdvaja odnos prema Ukrajini ali da bi zbog energetske krize i drugih kriza u Evropi trebalo obnoviti regionalnu saradnju V4 (Višegradske grupe) - Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske.

"Sa Mađarskom nas jako mnogo spaja. Zajedno sa Češkom i sa Slovačkom ona je naš najbliži saveznik u EU. Naši mađarski prijatelji savršeno dobro znaju kako se vodi politika u Briselu. Zajedno sa Višegradskom grupom u stanju smo da mnogo efikasnije realizujemo naše interese", rekao je Moravjecki.

On je upozorio da su Poljaci mnogo osetljiviji na ono što se dešava u Ukrajini od Mađara i da pomažu zbog toga što ne žele da linija fronta bude bliže Poljskoj.

"Koliko god da sam kritičan prema mnogim izjavama naših mađarskih saveznika, želim da upozorim na to da su svi paketi sankcija mogli da budu usvojeni samo zato što su usvojeni jednoglasno, znači i Mađarska je glasala za te sankcije", kazao je Moravjecki novinarima.

U intervjuu nedeljniku Sjeći, Moravjecki je naglasio da energetska i klimatska kriza sada iziskuju saradnju u okviru V4 jer, kako je rekao, u pregovorima sa EU to nisu samo prosta četiri glasa "već kao glas regiona imaju veću težinu, kao da ih je osam".

Po oceni poljskih komentatora, glavni razlog za potpuni preokret zvanične Varšave jeste spor sa EU, koji vodi i Mađarska, oko novca iz Nacionalnog plana za obnovu koji Brisel ne želi da potvrdi i te evropske fondove isplati zbog problema sa pravnom državom u obe zemlje.

Kao drugi razlog navodi se novi ugovor Budimpešte i Moskve o isporukama ruskog gasa Mađarskoj od kojih bi koristi mogla da ima i Poljska, jer je povezana interkonektorima, piše poljski list Gazeta viborča.

Zamrzavanje aktivnosti V4 zbog Orbanovih izjava i stavova o Rusiji i Ukrajini još u proleće ove godine su podržale i Češka i Slovačka.

Izvor: Beta

Foto: Vlada Poljske