Šveđane po svoj prilici očekuje period političke neizvesnosti jer na parlamentarnim izborima 11. septembra nijedan od dva suprotstavljena bloka nije uspeo da obezbedi ubedljivu poslaničku većinu.  Ipak, već je jasno da je najveći dobitnik krajnje desna partija Svedske demokrate. 

Utrka između desnog i levog bloka partija ostala je tesna i posle gotovo 95% prebrojanih glasova, uz naznake da blagu prednost imaju partije desnice i desnog centar. Vlasti su saopštile da će konačni rezultat biti poznat tek u sredu, kada se prebroje svi glasovi, uključujući i one iz inostranstva.     

Prema preliminarnim rezultatima, blok desnih partija mogao bi u švedskom parlamentu da ima 175 poslanika, od ukupno 349 mandata, svega jednog više od stranaka levice.

Pojedinačno, vodi vladajuća socijaldemokratska partija premijerke Magdalene Anderson sa 30,5 odsto glasova, ali četiri partije levice iz sadašnjeg saziva parlamenta verovatno neće uspeti da osvoje većinu.

Premijerka Anderson (55), koja je pre godinu dana postala prva žena šef vlade u Švedskoj, i dalje ima veliku podršku naroda u toj zemlji.

Tokom njenog mandata Švedska je aplicirala za članstvo u NATO zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Izlazne ankete su 11. septembra predviđale tesnu pobedu bloka levice, ali kako je veče odmicalo rezultati su se okrenuli u korist konzervativaca.

Konzervativni blok predvodila je tokom kampanje Umerena stranka Ulfa Kristersona, koja je prema preliminarnim rezultatima, usvojila 19% glasova. Kristerson je svojima pristalicama posle izbora rekao da je spreman da formira stabilnu i efikasnu vladu.

Međutim, umerenjake su još tokom kampanje po popularnosti pretekle Švedske demokrate i ta partija je osvojila nešto manje od 21% glasova.

Populistička i antiimigraciona stranka Švedske demokrate, koja je u parlament Švedske prvi put ušla 2010. i od tada dobija sve više podrške, popularnost je izgradila na obećanjima da će suzbiti nasilje bandi u toj zemlji.

Popularnost stranke je porasla nakon većeg priliva migranata poslednjih godina, posebno 2015, i kako je rastao kriminal u getoizovanim naseljima.

Švedske demokrate su naslednik ekstremno desne Švedske partije i pripisuju joj se ekstremni nacionalizam, ksenofobija, antimigrantska politika i antiglobalizam. U početku, idelogija te partije se zasnivala na švedskom fašizmu i teorijama belačke suprematije. Ipak, ona je poslednjih godina radila na promeni imidža.   

Dugi niz godina birači su tu stranku smatrali neprihvatljivom, a druge stranke su je izbegavale, ali taj trend je počeo da se menja.

Tako se i Evropska narodna partija (EPP), u čijem su okrilju partije švedske umerene desnice, nada da bi pobedom u toj zemlji partije desnice mogle ponovo da preuzmu većinu u Evropskom savetu, makar i po cenu sporazuma sa Švedskim demokratama.

Izvor: Beta, agencije

Foto: Izborna komisija Švedske