Bugari će u nedelju, 2. oktobra glasati četvrti put za manje od dve godine na opštim izborima koji će ovog puta biti u senci rata u Ukrajini, poskupljenja električne energije i rastuće inflacije.

Na izborima se očekuje mala izlaznost zbog zamora i razočaranja građana političkim sistemom, a veći broj poslanika bi mogli da dobiju populisti i proruske grupe.

Prema nedavnom istraživanju koje je sproveo Galup internešenel GERB Bojka Borisova će osvojiti 25,9 odsto glasova, a na drugom mestu će završiti njen glavni rival, partija Nastavljamo promene Kirila Petkova, sa 19,2 odsto glasova.

Prevremeni izbori su raspisani pošto je koaliciji pod vođstvom prozapadnog premijera Kirila Petkova izglasano nepoverenje u junu.

Petkov je tvrdio da je Moskva koristila taktike " hibridnog rata" da bi oborila njegovu vladu, nakon što je odbio da plaća gas u rubljama i naredio proterivanje 70 ruskih diplomata iz Bugarske.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja ukazuju da bi do sedam partija moglo da pređe izborni cenzus od 4%.

Iako je partija GERB bivšeg premijera Bojka Borisova izgubila podršku na prethodnim izborima, sada se očekuje da će dobiti najviše glasova. Prema oceni analitičara, birači nisu voljni da prihvate promenu u vreme krize i skloniji su da glasaju za partiju koja im je poznata.

Politički analitičar iz agencije Galup internešenel Parvan Simeonov smatra da rat u Ukrajini ima snažan uticaj na ove izbore.

"Dok su prethodne ankete pokazivale podelu za i protiv modela upravljanja poslednjih 10 godina koji su personifikovali GERB i Bojko Borisov, sada su glavna pitanja stabilizacija, održavanje niskih cena i suočavanje s posledicama rata", rekao je Simeonov za AP.

Glavna podela sada u zemlji, dodao je, jeste između Istoka i Zapada na političkoj mapi, pre nego između statusa kvo i promene.

Ipak, procenjuje da Borisova partija neće dobiti dovoljno glasova da sama formira vladu, a šanse da napravi koaliciju su male jer je gotovo sve druge stranke krive za korupciju.

Borisov veruje da će GERB ubedljivo pobediti na izborima.

"To je jedino rešenje za Bugarsku. Imamo retku šansu da dobijemo stabilnu vladu", rekao je na poslednjem izbornom skupu u Sofiji 63-godišnji Borisov, kome bi to bio četvrti mandat.

Petkov je takođe uveren da će njegova partija dobro proći na izborima.

"Svakako očekujem da budemo prva politička snaga. Cilj je da imamo većinu u narednom parlamentu zajedno sa Demokratskom Bugarskom i Socijalističkom partijom", kazao je Petkov za AP.

Rat u Ukrajini je bio jedna od glavnih tema izborne kampanje.

Proruska partija Preporod, čiji je lider Kostadin Kostadinov pozvao na "punu neutralnost" Bugarske u ukrajinskom ratu, dobiće više od 11% glasova, u odnosu na 4,9% na prethodnim izborima, pokazuju ankete.

Zbog dubokih podela između najvećih partija gotovo je nemoguće formirati održivu koalicionu vladu, što bi produžilo političku krizu i dodatno pogoršalo ekonomsku situaciju u najsiromašnijoj članici EU, ocenjuje AP.

Simeonov moguće rešenje vidi u formiranju ekspertske vlade sa ograničenim mandatom.

Druga moguća opcija bi, prema njegovom mišljenju, bila da se ne postigne dogovor o novoj vladi i da se raspišu novi izbori.

Izvor: AP

Foto: Beta/AP