Devet članica NATO iz Centralne i Istočne Evrope objavilo je da podržava put Ukrajine u Severnoatlantsku alijansu nakon što je Kijev formalno aplicirao za članstvo.

U zajedničkoj izjavi predsednika devet zemalja članica NATO potpisnice su istakle da "čvrsto stoje" iza deklaracije sa samita NATO u Bukureštu 2008. o budućem članstvu Ukrajine.

Takođe se ponavlja podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i ističe da potpisnice izjave nikada neće priznati ruske pokušaje da anektira bilo koju ukrajinsku terioriju.

"Podržavamo Ukrajinu u njenoj odbrani od ruske invazije, zahtevano od Rusije da se odmah povuče sa svih okupiranih teritorija i ohrabrujemo sve saveznike da značajno povećaju vojnu pomoć Ukrajini", navodi se u izjavi o ruskim pokušajima da ilegalno anektira ukrajinske teritorije.

Ističe se i da svi koji počine zločin agresije moraju da odgovaraju i da budu privedeni pravdi.

Izjavu su potpisali predsednici Rumunije, Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Poljske i Slovačke.

Oni su naveli da kao lideri koji su posetili Kijev tokom rata i koji su svedoci posledica ruske agresije, ne mogu da ćute pred kršenjem međunarodnog prava od strane Ruske Federacije.

Tekst izjave objavio je na svom Tviteru nalogu rumunski predsednika Klaus Johanis.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: NATO