Evropska unija pokrenula je 15. novembra  misiju za vojnu pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije, u okviru koje će biti obučno do 15.000 ukrajinskih vojnika u više država članica.

"Cilj misije je jačanje vojnih kapaciteta ukrajinske vojske kako bi mogla da brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica, kao i da štiti civilno stanovništvo", saopštio je Savet EU.

Savet je usvojio i meru pomoći vrednu 16 miliona evra za podršku izgradnji kapaciteta ukrajiniskih oružani snaga. Sredstva će biti isplaćena iz Evropskog mirovnog fonda, a njima će biti finansirana municija, vojna oprema i njen transport, održavanje i popravka.

"Za manje od tri meseca ova misija će biti operativna. To je rekordno vreme za Evropljane", izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel po dolasku na sastanak ministara odbrane EU u Briselu.

Vojna podrška koju EU pruža Ukrajini procenjuje se na osam milijardi evra, a to podrazumeva finansiranje iz Evropskog mirovnog fonda i bilateralne isporuke oružja, rekao je Borel.

Ministri odbrane Nemačke i Španije saopštili su u Briselu planove obuke nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika.

Nemačka planira da obuči 5.000 vojnika u "širokom spektru veština", izjavila je nemačka ministarka Kristin Lambreht.

Njena španska koleginica Margarita Robles rekla je da će njena zemlja obučiti 400 ukrajinskih vojnika svaka dva meseca, ili 2.400 godišnje.

Francuska je u oktobru najavila obuku 2.000 ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji.

Glavni centar misije biće u Poljskoj, a sekundarni štab biće postavljen u Nemačkoj. Misija je planirana za početno trajanje od dve godine i očekuje se da će koštati oko 60 miliona evra godišnje.

Izvor: Beta, Savet EU

Foto: Beta/AP