Sofija preti kontramerama Holandiji i Austriji ako te zemlje ulože veto na bugarsko pristupanje zoni Šengena, rekao je vršilac dužnosti premijera Galab Donev dodajući da bi do ključnog glasanja još "mogao da prevlada zdrav razum".

Ekspertska misija Evropske komisije ocenila je da su Bugarska, Rumunija i Hrvatska spremne da uđu u Šengen ali se Holandija i Austrija s tim ne slažu - Holandija se snažno protivi pristupanju Bugarske a Austrija je protiv i Bugarske i Rumunije.

Donev nije precizirao koje bi mogle da budu bugarske protivmere ali je rekao da se nada da Bugarska neće morati da ih primeni, preneo je EURACTIV.bg.

Prema nezvaničnim informacijama iz Sofije, ako Holandija ne promeni mišljenje, Bugarska bi za početak mogla da blokira kandidaturu Hansa Leijtensa za šefa Fronteksa.

"Bugarska nije odustala od Šengena. Imamo još tri dana", rekao je 5. decembra Donev.

Ministar pravde Bugarske Krum Zarkov rekao je za EURACTIV da je ovaj put bugarska pretnja veoma realna i da joj je cilj da izazove reakciju zemalja EU.

Ministar Ivan Demerdžijev rekao je da još postoji nada da bi Austrija mogla da promeni mišljenje jer su njeni predstavnici  učestvovali u poslednjoj ekspertskoj misiji na bugarskim granicama.

Kada je reč o Holandiji, glavna primedba se ne odnosi na zaštitu granice nego na sprovođenje Mehanizma za saradnju i verifikaciju (CVM) iz koga je Bugarska izašla 2019. "Holandija očekuje izveštaj koji ne može da dobije. Takav stav obesmišljava pravila na kojima se zasniva EU", rekao je Demerdžijev.

Holandija je saopštila da je spremna da podrži prijem Hrvatske i Rumunije u Šengen ali ne i Bugarske.

Bugarske vlasti tvrde da pozicije holandskog premijera i austrijskog kancelara više diktiraju unutrašnji politički razlozi nego konkretni nedostaci u primeni šengenskih pravila od strane Bugarske.

"Postoji sumnja na duple standarde, posebno Holandije", rekao je Donev.

Savet EU za pravdu i unutrašnje poslove treba da glasa o dve odluke o ulasku u Šengen 8. decembra pri čemu se prva odluka odnosi na Bugarsku i Rumuniju a druga na Hrvatsku. Potrebne su jednoglasne odluke.

Bugarski predsednik Rumen Radev za vikend je poziciju Holandije opisao kao "cinizam" a Zarkov kao "nedopustive sugestije".

Šef javnog tužilaštva Ivan Gešev zatražio je od Holandije dokaz da bugarska granica može da se pređe "sa novčanicom od 50 evra".

Holandski premijer Mark Rute rekao je pre nekoliko dana da bugarska granica može da se pređe uz mito od 50 evra, na šta je zvanična Sofija oštro reagovala.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Shutterstock.com