Premijer Rumunija Nikoale Čuka zvanično je podneo inicijalni memorandum za članstvo zemlje u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Na sastanku Saveta OECD 15. decembra Čuka je rekao da Rumunija ulazak u OECD ne vidi samo kao svrhu po sebi, već kao katalizator reformi i promena na svim društvenim nivoima.

OECD je u januaru objavila da otvara pristupne razgovore sa šest kandidata - Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom, Brazilom, Argentinom i Peruom.

Pregovarački proces uključuje strogu i dubinsku procenu usklađenosti zemlje kandidata sa standardima, politikama i praksom OECD koju radi više od 20 tehničkih odbora.

Nakon ocene, OECD može da traži izmene zakona, politika i prakse kandidata u brojim oblastima, uključujući  trgovinu i investicije, javnu upravu, borbu protiv korupcije, klimatske akcije i zaštitu životne sredine.

Iako joj je članstvo u OECD jedan od glavnih ciljeva gotovo dve decenije, Rumunija do sada nije uspela da se priključi grupi ekonomski najnaprednijih zemalja u svetu koje pokrivaju više od dve trećine međunarodne trgovine.

OECD je već usvojila mapu puta za proces pristupanja ali nema rokova.

"Nakon što je predat inicijalni memorandum, 26 tehničkih odbora će oceniti rumunsko pravo, politike i prakse pokrivajući 'gotovo svaku oblast' vladinih politika", rekao je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa rumunskim premijerom generalni sekretar OECD Matijas Korman, preneo je EURACTIV.ro.

Navodi se da će Rumunija dobiti preporuke koje će joj pomoći da se dalje uskladi sa OECD.

Ishod procesa i datum ulaska Rumunije u OECD zavisiće od njenog kapaciteta da se prilagodi i uskladi sa standardima i najboljom praksom organizacije.

Nakon što svi tehnički odbori završe procene, konačnu odluku o prijemu treba jednoglasno da donesu sve članice organizacije na Savetu OECD.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK