Velika većina Mađara je protiv sankcija Evropske unije na ruske energente koje bi mogle da izazovu ozbiljnu štetu, pokazali su rezultati nacionalnih konsultacija. Portparol Evropske komisije, međutim, ukazuje na mali procenat građana koji su učestvovali u ispitivanju, kao i na jednoglasnost u odlučivanju o sankcijama.

Više od 97% učesnika konsultacija izjasnilo se protiv sankcija EU na rusku naftu, a isti procenat ne podržava ni uvođenje mera protiv uvoza ruskog gasa ni sankcije na sirovine i nuklearno gorivo.

Portparolka mađarske vlade Aleksandra Sentkiralji saopštila je da je gotovo 1,4 miliona ljudi, od 8,2 miliona regitrovanih birača, učestvovalo u procesu konusultacija od sredine oktobra do sredine decembra. Oni su se izjašnjavali popunjavanjem upitnika onlajn ili mejlom.

Mađari su velikom većinom odbacili sankcije na naftu i planirane sankcije na gas, kao i ograničenja na nuklearnu energiju, i takođe su rekli jasno "ne" sankcijama koje bi dalje povećale cene hrane i dodatno opteretile evropski turizam, rekla je Sentkiralji u video poruci objavljenoj na zvaničnom Fejsbuk nalogu mađarske vlade.

Ona je kazala da sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog napada na Ukrajnu nisu uspele da zaustave rat, a umesto toga su izazvale i nastavljaju da izazivaju ekstremne ekonomske teškoće u Evropi, preneo je portal hungarytoday.hu.

Napomenula je da je vlada Mađarske prva u EU koja je pitala svoje građane šta misle o sankcijama.

"Ishod konsultacija predstavlja set smernica za mađarske državne aktere i vlada će dati sve od sebe da osigura da Brisel čuje glas naroda", kazala je Sentkiralji, prenosi portal abouthungary.hu.

Istraživanje je, dodala je, pokazalo da Brisel treba da preispita politiku sankcija i da "što pre treba početi mirovne pregovore, umesto uvođenja dodatnih pogrešnih sankcija".

Državni sekretar u kabinetu premijera Čaba Demeter izjavio je za radio Košut da je poruka nacioanlnih konsultacija jasna, a to je manje skupih sankcija i da se narod više pita.

On je rekao da Brisel već planira da predloži deseti paket sankcija koji bi se odnosio na nuklearnu energiju i koji bi imao "dalekosežne posledice" za zemlje koje velikim delom koriste nuklearnu eneriju, kao što je Mađarska.

Ekomoski izgledi za Evropu u celini se pogoršavaju, dodao je, a usporavanje je najveće u Evropskom ekonomskom prostoru.

Demeter je ocenio da bi ekonomski rast u EU mogao biti tek iznad nule i da je za to glavni krivac energetska situacija, a za to su odgovorne sankcije.

Vlada Viktora Orbana je od 2010. počela da spovodi nacionalne konsultacije kako bi videla kakvo je mišljenje građana o važnim pitanjima kao što su ilegalne imigracije, politika porodice, korona virus. Upitnik o sankcijama EU protiv Rusije je 12. takva konsultacija.

Prema ocenama nekih posmatrača, ovaj upitnik dovodi u zabludu, jer restriktivne mere EU označava kao "sankcije Brisela", ili mere koje uvode "briselski lideri", izostavljajući činjenicu da su sve pakete sankcija odobrile sve članice EU, uključujući Mađarsku.

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je novinarima da je u konsultacijama učestvovalo veoma malo građana, prenosi briselski portal Euraktiv.

"Zemlje članice stalno preispituju sankcije, razmatrajući da li treba da odgovorimo na dalju eskalaciju Rusije u ovoj nelegalnoj agresiji protiv Ukrajine i očiglednom kršenju povelje UN i međunarodnog prava", kazao je Stano.

Odluku o narednom paketu sankcija ili izmeni postojećih, dodao je, doneće jednoglasno 27 država članica.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP