Nemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je 17. januara imenovanje socijaldemokrate Borisa Pistorijusa za ministra odbrane, predstavljajući ga kao "pravu osobu" da predvodi "promenu ere" izazvanu ratom u Ukrajini.

Pistorijus (62), ministar unutrašnjih poslova pokrajine Donja Saksonija od 2013, "visoko je iskusan političar koji se godinama bavi bezbednosnom politikom", naveo je u saopštenju Šolc.

Dosadašnji ministar unutrašnjih poslova pokrajine Donja Saksonija manje je poznat političar na nacionalnom nivou, navodi AFP.

Kritikovana nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht (57) podnela je 16. januara ostavku kancelaru Olafu Šolcu. Ona je bila ministarka od dolaska Šolca za kancelara u decembru 2021.

Kritičari su govorili da taj položaj prevazilazi njene kapacitete, a pritisak je porastao nedavno, nakon novogodišnje video poruke na društvenim mrežama, u kojoj je pomenula rat u Ukrajini uz zvuke vatrometa u pozadini.

Pistorijus bi trebalo da dobije potvrdu imenovanja od nemačkog predsednika Štajnmajera i položi zakletvu u parlamentu 19. januara, rekao je vladin portparol Stefen Hebestrajt, preneo je AP.

Nakon imenovanja, Pistorijus je zahvalio kancelaru i rekao da mu je "izuzetna čast" da preuzme funkciju.

"Znam značaj zadatka u ovim vremenima", rekao je Pistorijus i dodao: "Zadaci koji stoje pred vojskom su ogromni... Želim da učinim Bundesver jakim za vreme pred nama".

Pistorijus je nasledio posao modernizacije nemačke vojske i nadgledanja povećanja isporuka oružja Ukrajini.

Vicekancelar Robert Habek iz partije Zeleni pozdravio je Šolcov izbor Pistorijusa za ministra odbrane i istakao da taj posao nosi veliku odgovornost, posebno posle napada Rusije na Ukrajinu pre gotovo godinu dana.

"Nemačka, kao deo EU i NATO, mora da bude spremna da se brani i jača svoju odmbrambenu sposobnost u bliskoj saradnji sa partnerima", rekao je Habek, preneo je AP.

Dodao je da na kratak rok treba da budu donete važne odluke, posebno oko toga kako će Nemačka nastaviti da podržava Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu.

Izvor: Beta/ Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP