Podaci o depopulaciji na jugoistoku EU su dramatični i zahtevaju hitno razmatranje i reagovanje dok je u ostalim delovima Unije taj trend manje negativan ali u svakom slučaju alarmantan.

Svaki treći građanin EU živi u regionu u kome je između 2010. i 2020. zabeleženo smanjenje stanovništva,  podatak je iz Osmog izveštaja EK o ekonomskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji koji se fokusirao i na demografske disparitete u prethodnoj deceniji i na to kako nacionalne i politike EU mogu na njih da utiču.

Uprkos tom trendu, u posmatranom periodu je populacija EU rasla za 1,9 na 1.000 stanovnika godišnje.

Najveći rast bio je u regionima na severozapadu EU (4 na 1.000 stanovnika godišnje), rast populacije na jugu je bio manji (1 na 1.000) a na istoku je stanovništvo smanjeno (-2 na 1.000), preneo je balcanicaucaso.org.

Prognoze ukazuju da će 2040. polovina stanovništva EU živeti u regionima sa padom populacije, pri čemu će regioni na istoku biti više pogođeni nego oni na severozapadu.

Prema projekcijama, 85% populacije na istoku EU živeće u regionima koji gube stanovništvo prema 37% u severozapadnim regionima.

Predviđa se da će tokom sledeće decenije broj mladih (do 19 godina) u EU opasti za 5%, pri čemu će mnogi regioni na jugu i istoku Unije ubeležiti pad veći od 10%.

Međutim, na Kipru, Malti i u nekim regionima Nemačke i Švedske očekuje se rast broja mladih.

Veliko smanjenje broja mladih verovatno će voditi i smanjenju broja škola tako da će najbiliže biti još udaljenije, posebno učenicima u seoskim sredinama koji već prelze duži put do škole od onih u gradovima.

Radno sposobno stanovništvo (od 20 do 64 godine) u sledećoj deceniji će biti smanjeno za 4%, predviđa se. To će pogoditi većinu regiona ali bi u nekim pad mogao da bude i veći od 10%, preneo je balcanicaucaso.org.

Istovremeno će gotovo u svim regionima EU porasti udeo starijih od 65 godina u populaciji. Samo u nekim delovima Bugarske, Grčke, Portugala i Rumunije očekuje se pad udela starijih ali će to biti rezultat poslednje faze depopulacije u tim regionima.

S druge strane, u mnogim regionima Austrije, Irske, Holandije, Poljske, Španije i Slovačke u sledećoj deceniji se očekuje povećanje populacije starijih za više od 25%.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropska komisija