U Beču 23. februara počinje dvodnevna zimska sednica Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a nad sastanak se nadvila senka protesta i bojkota zbog odluke austrijske vlade da izda vize i ruskim parlamentarcima.

U delegaciji Rusije, koja je članica OEBS i njegove Parlamentarne skupštine, 18 je poslanika ruske Dume sa liste osoba kojima je Evropska unija uvela sankcije. Među njima su i potpredsednik Dume Pavel Tolstoj i šef spoljnopolitičkog odbora Dume Leonid Slucki.

U pismu austrijskom kancelaru Karlu Nehameru, ambasadori pri OEBS i 81 poslanik iz 20 zemalja članica, među kojima su i Francuska, Kanada, Velika Britanija, Poljska i Ukrajina, pokušali su da odvrate austrijske vlasti od izdavanja viza ruskoj delegaciji.

"Važno je imati na umu da su ruski parlamentarci integralni deo sistema vlasti i saučesnici u zločinima koje Rusija svaki dan vrši u Ukrajini. Njima nije mesto u instituciji čiji je zadatak da promoviše iskreni dijalog i protivljenje ratu", navodi se u pismu, u koji je uvida imala agencija Asošiejted pres.

Predstavnici SAD se nisu našli među potpisnicima pisma, a američki ambasador pri OEBS Majkl Karpenter rekao je novinarima da "ruski poslanici nisu ljudi kojima treba dozvoliti da putuju u zapadene zemlje", ali da je na austrijskoj vladi da odluči da li će izdati vize.

Pošto vlasti u Beču nisu odgovorile na taj zahtev, Ukrajina je najavila bojkot sednice, iako namerava da pošalje svoju delegaciju u Beč kako bi se konsultovala sa partnerima.

"Nećemo učestvovati na zvaničnim manifestacijama i političkim okupljanjima, ni na jednom", rekla je 19. februara za ukrajinsku televiziju poslanica vladajuće ukrajinske partije Jevhenija Kravčuk.

Odluku da bojkotuje skup donela je 21. februara i Litvanija.

Austrija, međutim, smatra da je kao zemlja u kojoj je sedište OEBS, ispravno postupila. Austrijska ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler 21. februara je u Briselu izjavila da je OEBS međunarodna organizacija sa sedištem u Austriji, i da Beč mora svim članicama da omogući učešće.

"Obaveza je Austrije da izda odgovarajuću vizu", rekla je ministarka, a prenela austrijska televizija ORF.

I Šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg je ranije stao u odbranu takve odluke, navodeći da je "uprkos brutalnom napadu Rusije na Ukrajinu", važno ostaviti otvorenim kanale za komunikaciju sa Moskvom.

Edštadler je, međutim, naglasila da viza koja će biti izdata ruskim poslanicima važi isključivo za sednicu OEBS, komentarišući tako špekulacije u medijima  da će ruska delegacija ići i na prijem koji 24. februara u palati Hofburg u Beču organizuje ekstremno desna Slobodarska partija Austrije.

Ministarka Edštadler rekla da je ruska strana primila k znanju da viza ne važi za taj prijem.

I šef ruske delegacije Pjotr Tolstoj je za agenciju APA demantovao da su Rusi imali nameru da učeestvuju na "akademskom balu" slobodarske partije, koja otvoreno pokazuje sklonost prema Moskvi i učestalo kritikuje sankcije uvedene Rusiji.

U julu prošle godine, britanske vlasti nisu omogućile ruskoj delegaciji da učestvuje na redovnom godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS u Birmingemu, a nisu im izdate vize ni za jesenju sednicu u novembru u Varšavi.

Sednica Parlamentarne skupštine OEBS završava 24. februara, na dan kada je pre tačno godinu dana Rusija napala Ukrajinu.  

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: OEBS