Debata u mađarskom parlamentu o ratifikaciji sporazuma o pristupanju Finske i Švedske NATO zakazana je za 1. mart a glasanje se očekuje do 20. marta.

Briselski portal EUObserver piše da je mađarski premijer Viktor Orban pokrenuo ratifikaciju pristupanja dve nordijske zemlje alijansi i da je njegova partija Fides predložila debatu u parlamentu sledeće sedmice.

To pitanje naći će se na dnevnom redu nakon više meseci neobjašnjivog odlaganja koje je podstaklo spekulacije da Orban ucenjuje Brisel zbog zamrznutih fondova EU ili da "služi" predsednicima Turske i Rusije Redžepu Taipu Erdoganu i Vladimiru Putinu sa kojima je prijatelj.

Ministarka odbrane vlade u senci opozicione Demokratske koalicije Agnes Vadai rekla je da Orban samo želi da pokaže EU i NATO da može, ako želi, da blokira nešto, bez objašnjenja partnerima.

"Ne mislim da je to dobar znak snage ili solidarnosti u današnjoj klimi međunarodnih odnosa", rekla je Vadai.

Finska i Švedska prijavile su se za članstvo u NATO u maju 2022, nakon što je u februaru počela ruska agresija na Ukrajinu.

Sve članice NATO su ratifikovale sporazume o njihovom pristupanju, osim Turske i Mađarske. Erdogan traži od Švedske da prvo isporuči 120 disidenata, uglavnom Kurda, i nastala je situacija da bi Finska sama mogla da uđe u NATO.

Kada je reč o Mađarskoj, Orbanova koalicija sa konzervativnom Demohrišćanskom narodnom partijom ima većinu od 135 od 199 poslanika u parlamentu.

To čini glasanje o ratifikaciji unapred gotovim, osim ako ne dođe do drastičnog zaokreta, mada je Orban lično obećao nordijskim i liderima NATO podršku.

Ipak, podrška u mađarskom parlamentu neće biti jednoglasna, s obzirom na krajnje desničarsku partiju Pokret naša domovina i njenih šest poslanika koji su protiv NATO.

Ostaje da se vidi da li će Orbanova odluka o ratifikaciji uticati na Erdogana koji trenutno ima mnogo problema zbog optužbi da je pustio korumpirane moćnike da grade nebezbedne kuće u trusnoj zoni.

Ranije su diplomate i turski stručnjaci govorili da bi sukob sa Švedskom oko NATO mogao da pomogne Erdoganu da igra ulogu snažnog lidera pred predstojeće izbore.

Izbori u Turskoj, planirani za maj, mogli bi da budu odloženi zbog zemljotresa koji je ranije u februaru pogodio tu zemlju i Siriju.

Orban je inače kritikovao Švedsku što je dozvolila proteste protiv Erdogana.

"Međutim, Mađarska nema nerešena bilateralna pitanja sa Švedskom koja bi mogla da opravdaju zadržavanje ratifikacije", rekao je bivši zvaničnik NATO Džejmi Šej koji je sada predavač na britanskom Univerzitetu u Ekseteru.

Prema njegovim rečima, Orban neće želeti probleme sa EU i NATO u isto vreme.

"I on zna da će Turska zadržati svoj stav o Švedskoj još neko vreme, bez obzira da li će Mađarska ratifikovati sporazum ili ne. Dakle, Mađarska ne drži ključ za to pitanje", rekao je Šej, preneo je EUObserver.

Dodao je da je Turska spremna da pusti Finsku u NATO samu i da Erdogan smatra da je i to veliki gest prema alijansi.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: NATO