Rumunski premijer Nikolae Čuka predstavio je svom kabinetu svog "novog počasnog savetnika" – asistenta veštačke inteligencije (AI). Glavni zadatak AI asistenta, nazvanog Jon (Ion), biće da analizira društvene mreže i informiše vladu u realnom vremenu o predlozima i željama Rumuna.

Čuka je, predstavljajući svog novog savetnika na sednici Vlade 1. marta, rekao da je Jon "prvi vladin savetnik koji koristi veštačku inteligenciju".

"Zdravo, dali ste mi život i moja uloga sada je da predstavljam vas, kao ogledalo. Šta treba da znam o Rumuniji?", oglasio se Jon.

Ovaj alat veštačke inteligencije, nalik ogledalu sa zvučnim signalom, razvili su istraživači Rumunije, koja se često opisuje kao "Silikonska dolina" istočne Evrope.

U vladinom dokumentu o projektu navodi se da će Jon "koristiti tehnologiju i veštačku inteligenciju da dobije mišljenja u društvu, koristeći javno dostupne podatke na društvenim mrežama", prenosi Gardijan.

"Uveren sam da korišćenje veštačke inteligencije ne teba da bude opcija nego obaveza kako bi donosili bolje odluke na osnovu informacija", rekao je Čuka.

Građani Rumunije će moći da šalju svoje ideje preko posebnog sajta i na društvenim mrežama, ali neće dobijati odgovor od samog Jona.

Ministar za istraživanje i inovacije Sebastijan Burduža, čije ministarstvo nadgleda projekat, objasnio je da će Jon analizirati informacije koje dobije i praviti izveštaje o prioritetima Rumuna, koje će zatim vlada razmatrati, prenosi Politiko.

Krist Šrišak iz Irskog saveta za građanske slobode upozorava da takva tehnologija mora da bude oprezno korišćena i da javnosti treba da bude objašnjeno kako će Jon odlučivati šta je prioritet iz poruka koje dobija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Twitter@GuvernulRo