Gruzijska vladajuća partija je, posle masovnih protesta, upozorenja iz Brisela i oštrih kritika međunarodnih organizacija, pa čak i predsednice zemlje, najavila povlačenje zakona o "stranim agentima" za koji protivnici tvrde da bi ograničio slobodu medija i potkopao napore zemlje da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Stranka Gruzijski san saopštila je da će "bezuslovno povući zakon koji podržava bez ikakve rezerve", navodeći da je potrebno smanjiti "konfrotaciju u društvu".

Uprkos saopštenju o povlačenju zakona iz parlamenta, članovi gruzijske opozicije su 9. marta najavili da će organizovati novi skup, tražeći od vlade razjašnjenje kako namerava da povuče zakon i oslobađanje svih uhapšenih demonstranata.

Prema predlogu zakona, sve oganizacije, uključujući medije i nevladine organizacije, koje dobijaju više od 20% finansija iz stranih izvora morale bi da se registruju kao "agenti stranog uticaja" ili bi se suočile sa velikim kaznama.

Hiljade demonstranata je dva dana protestovalo tražeći povlačenje zakona koji su videli kao gušenje slobode medija i autoritarnu promenu koja bi mogla da ugrozi put zemlje ka EU, a mnogi su ga poredili sa sličnim ruskim zakonom iz 2012. čiji je cilj da ućutka kritičare.

Okupljeni ispred zgrade parlamenta, demonstranti su nosili gruzijske, ukrajinske i zastave EU i uzvikivali "Ne ruskom zakonu".

Stotine policajaca su u sredu upotrebili vodene topove i suzavac u sukobu sa demonstrantima u Tbilisiju, a više od 60 ljudi je uhapšeno.

"Večeras ću ponovo otići na protest, ne možemo sada da stanemo. Ovo je naša velika šansa da prekinemo sve veze sa Rusijom. Želimo da budemo sa EU", rekao je jedan od demonstranata, ne želeći da bude imenovan.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili je stala na stranu demonstranata i najavila da će staviti veto na zakon ako bude na njenom stolu.

"Vi predstavljate slobodnu Gruziju, Gruziju koja svoju budućnost vidi na Zapadu i neće dozvoliti nikome da vam tu budućnost oduzme", rekala je Zurabišvili. "Oni koji su glasali za ovaj zakon su prekršili Ustav. Svi oni nas udaljavaju od Evrope", rekla je predsednica.

Delegacija EU u Gruziji je pozdravila odluku o povlačenju zakona i pozvala "sve sve političke lidere da nastave proevropske reforme na inkluzivan i konstruktivan način" da bi zemlja dobila status kandidata.

Prethodno je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel upozorio da usvajanje takvog zakona "ne bi bilo kompatibilno sa putem ka EU".

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel ocenio je da je usvajanje zakona u prvom čitanju u parlamentu "veoma loš razvoj događaja za Gruziju i njen narod" i da je u suprotnosti sa ciljem zemlje da postane članica EU.

"Zakon u sadašnjem obliku rizikuje da ima zastrašujući efekat na civilno društvo i medijske organizacije, sa negativnim posledicama po mnoge Gruzijce koji imaju koristi od njihovog rada. Ovaj zakon nije u skladu sa vrednostima i standardima EU. Njegovo konačno usvajanje može imati ozbiljne posledice po naše odnose", saopštio je Borel.

Demonstrante i "demokrstski uspeh" u Gruziji podržao je i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Nema Ukrajinca koji ne želi uspeh prijateljskoj Gruziji. Demokratski uspeh. Evropski uspeh. Želimo da Gruzija bude u EU i siguran sam da će tamo biti", kazao je 8. marta Zelenski, dodajući da "sve slobodne zemlje Evrope zaslužuju" da budu deo EU.

Mnogi Gruzijci podržavaju Ukrajinu u ratu protiv Rusije, a prema najnovijem istraživanju 85% građana podržava članstvo u EU.

U Gruziji, bivšoj sovjetskoj republici, rašireno je antirusko raspoloženje zbog ruske podrške dvema separatističkim oblastima Južnoj Osetiji i Abhaziji i ruske invazije na zemlju 2008. godine.

Međutim, uprkos velikoj podršci Ukrajini i prozapadnoj platformi vladajuće partije, Gruzija se nije pridružila sankcijama EU Rusiji.

Partija Gruzijski san je na vlasti od 2012. godine. Veruje se da veliku kontrolu i dalje ima njen osnivač Bidzin Ivanišvili, iako danas nema političku funkciju. Ivanišvili je milijarder koji se obogatio u Rusiji u eri privatizacije devedesetih i prema oceni kritičara on gura Gruziju u orbitu Moskve.

Gruzijski fudbalski komentator Otar Berov koji je učestvovao u protestima izjavio je da je zakon o stranim agentima samo vrh ledenog brega.

"To je izazvalo dugogodišnji gnev zbog vladinog apsurdnog proruskog stava… Nisam siguran da će protesti stati", rekao je Berov.

Izvor: The Guardian

Foto: Beta/AP