Globalni transfer oružja je proteklih godina opao, ali se uvoz oružja Evropi gotovo udvostručio, u prvom redu podstaknut masovnim isporukama oružja Ukrajini i naoružavanjem evropskih članica NATO, navodi se u izveštaju Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stokholma (SIPRI).

Sa porastom od 93% tokom 2022. godine, uvoz je povećan zbog ubrzane vojne potrošnje nekoliko evropskih država među kojima su Poljska i Norveška.

Uvoz teškog naoružanja, poput tenkova, borbenih aviona ili podmornica, u Evropi je u petogodišnjem periodu od 2018. do 2022. porastao za 47%, u odnosu na period od 2013. do 2017. godine.

Kada je reč o evropskim članicama NATO, rast uvoza naoružanja iznosio je čak 65%.

U svetu je u istom periodu transfer oružja opao za 5,1%.  

Američki udeo u globalnom izvozu oružja porastao je sa 33% na 40%, dok je istovremeno ruski udeo u ukupnom svetskom izvozu  pao sa 22% na 16%.

Ruski izvoz oružja posebno je snažno smanjen u poslednje tri godine, a stručnjaci SIPRI veruju da će se taj trend zbog rata u Ukrajini i nastaviti jer je Rusiji samoj porebno oružje. Uz to će i tražnja iz trećih zemalja zbog sankcija i pritiska zapada verovatno ostati niska.

Ipak, u podsaharskoj Africi, gde su glavni kupci Angola, Nigerija i Mali, Rusija je pretekla Kinu kao najveći izvoznik oružja.

Najveći uvoznik po udelu u ukupnoj svetskoj trgovini ostale su sa 41% države Azije i okeanije, iako je i tu udeo malo manji nego u prethodnom petogodišnjem periodu.

"Invazija (Rusije na Ukrajinu) je zaista izazvala značajan porast potražnje za oružjem u Evropi, koja još nije pokazala svoju punu moć i koja će po svoj prilici dovesti do daljeg povećanja uvoza evropskih država", izjavio je koautor izveštaja Piter Vezeman.

"Iako je transfer oružja u svetu smanjen, onaj u Evropi je zbog napetosti između Rusije i većine drugih evropskih zemalja snažno porastao. Posle ruske invazije Ukrajine evropske države žele da uvezu više oružja, i to brže", rekao je Vezeman.

Ukrajina, koja je do prošle godine bila zanemarljiv uvoznik oružja, postala je 2022. godine treći najveći uvoznik na svetu, iza Katara i Indije, što je direktna posledica zapadne pomoći za odbijanje ruske invazije.

Prema tom izveštaju, Ukrajina je koncentrisala 31% uvoza oružja u Evropu i 8% svetske trgovine.

Skok evropskog uvoza bio je očekivan zbog rata u Ukrajini.

Za razliku od Evrope, ostali kontinenti su zabeležili pad uvoza u poslednjih pet godina, uz značajan pad u Africi (minus 40%), Severnoj i Južnoj Americi (minus 20%), u Aziji (minus 7%) i na Bliskom istoki (minus 9%).

Što se tiče najvećih izvoznika oružja u svetu u poslednjih pet godina, uz  SAD i Rusiju, to su Francuska (11%), Kina (5%) i Nemačka (4%).

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP