Turski parlament glasao je za prijem Finske u NATO, posle deset meseci neizvesnosti, a diplomate veruju da bi članstvo moglo da bude formalizovano već početkom aprila na ministarskom sastanku NATO.

Turska je poslednja članica Alijanse koja je dala "zeleno svetlo" finskom članstvu, a prethodno ga je odobrilo ostalih 29 zemalja.

U turskom parlamentu je 30. marta uveče glasalo 276 prisutnih poslanika, nijedan nije bio protiv, preneo je AFP.

Međutim, Turska i dalje blokira kandidaturu Švedske, podnetu prošle godine, u isto vreme kada i Finska.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je 17. marta da ukida veto na kandidaturu Finske kada je primio predsednika te zemlje Saulija Ninista. Turski parlamentarni odbor za spoljne poslove odobrio je kandidaturu prošle nedelje.

Sada ostaje Finskoj da podnese dokumente za ratifikaciju u Vašington gde se čuva sporazum Alijanse.

Iz diplomatskih izvora agenciji dpa je rečeno da bi sve preostale formalnosti mogle da budu rešene narednih dana, pa bi tako članstvo Finske moglo da bude ozvaničeno već na sastanku šefova diplomatija NATO, 4. i 5. aprila u Briselu.

Tada bi verovatno bila svečano podignuta i zastava Finske ispred sedišta alijanse.

Mađarski parlament takođe je u ponedeljak odobrio prijem Finske u NATO ali i dalje blokira prijem Švedske. Prethodno je ostalih 28 zemalja ratifikovalo prijem obe nordijske zemlje.

Finska i Švedska su istovremeno podnele zahtev za ulazak u NATO prošle godine posle početka ruske invazije u Ukrajine, a za njihov prijem potreban je jednoglasan pristanak svih 30 zemalja članica.

Erdogan i dalje blokira prijem Švedske smatrajući da se ponaša pasivno prema, kako ih naziva, kurdskim teroristima koje je Švedska prihvatila i traži njihovo izručenje.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je sinoć tursku ratifikaciju finske kandidature, ocenjujući da će time "NATO porodica postati snažnija i sigurnija".

Finski predsednik zahvalio se svim članicama NATO na njihovoj  "podršci" za prijem zemlje, posle turskog odobrenja sinoć.

"Želim da zahvalim svima na njihovom poverenju i podršci", istakao je u saopštenju šef države te nordijske zemlje Sauli Ninisto i izrazio nadu da će i Švedska biti primljena u Alijansu "što je pre moguće".

Stokholm se i dalje nada da će dobiti odobrenje za prijem u Alijansu pre narednog samita NATO u julu Viljnusu, u Litvaniji.

Ipak, kako prenose mediji, većina stručnjaka polazi od toga da će Turska tek posle parlamentarnih i predsedničkih izbora 14. maja glasati o davanju zelenog svetla za ulazak Švedske u NATO.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP