Rekordan broj super bogatih Norvežana napustio je zemlju nakon što je vlada levog centra povećala porez na bogatstvo na 1,1%.

Prema istraživanju norveškog dnevnika Dagens Naeringsliv, u 2022. Norvešku je napustilo više od 30 milijardera i multimilionera, što je više nego u prethodnih 13 godina, prenosi danas britanski Gardijan.

Očekuje se da ove godine Norvešku napusti još super bogataša zbog povećanja poreza na bogatstvo koje košta vladu desetine miliona norveških kruna izgubljenog poreskog prihoda.

Mnogi su se preselili u Švajcarsku, gde su porezi znatno manji. Jedan od njih je miljarder Kjel Inge Roke (64) koji se preselio u Lugano.

Roke je četvrti na listi najbogatijih Norvežana sa bogatstvom procenjenim na oko 19,6 milijardi norveških kruna (1,5 milijardi funti).

Njegovo preseljenje koštaće Norvešku oko 175 miliona norveških kruna izgubljenog poreskog prihoda godišnje.

Bogataši u Norveškoj plaćaju porez na bogatstvo na lokalnom i na državnom nivou. Na imovinu veću od 1,7 miliona kruna za samce ili 3,4 miliona za par plaća se lokalni porez od 0,7%. Na isti iznos plaćao se i državni porez od 0,3%.

Vlada je međutim krajem 2022. povećala stopu državnog poreza na 0,4% za imovinu iznad 20 miliona norveških kruna za pojedince ili 40 miliona za parove, pa je ukupna maksimalna stopa poreza na bogatstvo dostigla 1,1%.

Profesor Norveške poslovne škole Ole Gjems-Onstad procenjuje da je ukupno bogatstvo onih koji su otišli iz zemlje najmanje 600 milijardi noveških kruna.

Državni sekretar u ministarstvu finansija Erlend Grimstad rekao je za Gardijan da se nada da će se bogati Norvežani vratiti "na vreme".

"Ako ste uživali u uspehu i obogatili se u Norveškoj, nadamo se da ćete ostati (u zemlji) i nastaviti da budete deo norveškog društva", rekao je Grimstad.

Dodao je da je norveški model da svako doprinese prema sposobnostima i da oni koji imaju veću sposobnost da plate poreze treba da plate malo više.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com