Novi sporazumi kojima se jačaju energetske veze Mađarske s Rusijom samo će produžiti rat u Ukrajini, upozorio je ukrajinski zvaničnik, pozivajući Evropsku uniju da blokira te sporazume i uskrati Budimpešti finansijsku podršku.

"Morate da budete potpuno slepi da ne vidite kakve zločine sponzorišete. Kupovina više gasa od Rusa znači da im dajete više mogućnosti za eskalaciju rata", izjavio je Oleg Ustenko, ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za briselski portal Politiko.

"Ako ste videli snimak na kojem Rusi odsecaju glavu ukrajinskom vojniku – Mađari plaćaju za nož", izjavio je Ustenko, misleći na video klip koji kruži internetom, na kojem se navodno vidi pogubljenje ukrajinskog zarobljenika.

Ministarstvo za spoljne poslove i trgovinu Mađarske nije odmah odgovorilo na zahtev portala za komentar.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je 11. aprila potpisao više energetskih sporazuma u Moskvi, uključujući sa ruskim gigantom Gazprom o povećanju uvoza ruskog gasa.

Ustenko je rekao da od EU želi da se umeša i da izvrši veći pritisak na Budimpeštu kako bi je sprečio da Moskvi daje više novca za energente.

"Mađarska dobija finansijsku podršku iz Brisela, tako da je to odlično sredstvo koje može odmah biti upotrebljeno", rekao je Ustenko.

Budimpešta se konstantno protivila uvođenju sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, a mađarski premijer Viktor Orban je imao bliske odnose s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Mađarska već dobija 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje prema postojećem dugoročnom ugovoru, a novi dogovor će joj omogućiti kupovinu većih količina ako bude potrebno. Cena bi bila ograničena na 150 dolara po kubnom metru, a u slučaju poskupljnja gasa Mađarska bi mogla da odloži plaćanje.

"Sigurnost energetskog snabdevanja Mađarske zahteva nesmetan transport gasa, nafte i nuklearnog goriva. Da bi se ispunili ti uslovi, mađarsko-ruska energetska saradnja ne sme biti prekinuta. To nema nikakve veze sa političkim opredeljenjem", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare.

Dogovoreno je i da Rusija nastavi s isporukom nafte Mađarskoj preko naftovoda.

Budimpešta i Moskva će izmeniti i ugovor prema kojem Rusija radi na dogradnji mađarske nuklearne elektrane Paks. Sijarto je odbacio kao "nelegalna" nastojanja da se blokira nuklearna saradnja dve zemlje.

Sporazum mora da odobri EU, a Sijarto je izjavio da se nada da Evropska komisija ne želi da ugrozi dugoročno energtesko snabdevanje Mađarske.

Neke zemlje EU kao što su Nemačka, Poljska i Finska su prestale da uvoze ruski gas. Od novembra prošle godine Rusija obezbeđuje 13% prirodnog gasa u Uniji, u odnosu na 36% u februaru 2022. Mađarska, međutim, dobija oko 80% gasa iz Rusije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP