Tokom švedskog predsedavanja Savetu EU ulažu se veliki napori da se nađe način da se zamrznuta imovina Rusije iskoristi za obnovu Ukrajine. Time se bavi radna grupa koja će posao predati Španiji, kada u drugoj polovini godine preuzme predsedavanje EU.

Radnu grupu predvodi generalni direktor švedske Nacionalne uprave za trgovinu Anders Anilt (Ahnild) koji je imenovan na inicijativu Švedske posle sastanka Evropskog saveta.

Kako se navodi u saopštenju švedskog predsedavanja EU, Ukrajini je potrebna ogromna pomoć za obnovu.

"Ujedninjena EU doprinosi na mnogo načina i ispituje nova rešenja kako bi pomogla rekonstrukciju Ukrajine. To je takođe jedan od prioriteta švedskog predsedavanja", navodi se.

Od februara je posebna radna grupa fokusirana na to kako zamrznuta ruska imovina može da bude iskorišćena za obnovu Ukrajine.

Oni rade kako bi se došlo do jasnije slike gde se nalazi ruska državna imovina i kolika joj je vrednost.

U zemljama Grupe 7 najrazvijenijih zemalja sveta zamrznuta je imovina ruske centralne banke u vrednosti od oko 300 milijardi dolara.

Cilj je, koliko god je to moguće tokom švedskog predsedavanja, unaprediti rešenja za korišćenje zamrznute imovine Rusije za obnovu Ukrajine. Radna grupa stoga procenjuje različite metode iz pravne, ekonomske i političke perspektive.

"Moramo pomoći Ukrajini dok istovremeno čuvamo vladavinu prava na kojoj je EU izgrađena. To važi i u vreme krize i rata", rekao je Anilt.

U saopštenju se podseća da se različiti regulatorni okviru primenjuju na različite vrste zamrznute imovine, odnosno da se jedna regulativa odnosi na privatnu imovinu a druga na javnu. Tako se npr. privatna imovina koja je zamrznuta ili zaplenjena može oduzeti samo ako je počnjeno krivično delo i ako je osoba osuđena u skladu sa vladavinom prava.

"Zato moramo da pratimo pravo, i EU i međunarodno - to je izazov. Istovremeno želim da naglasim da moramo da budemo inovativni i da se fokusiramo na rešenja", rekao je Anilt.

Dodao je da EU mora da ispuni velika očekivanja i uradi sve što može da u najvećoj mogućoj meri napreduje po tom pitanju.

"Međutim, to je izazovan i težak zadatak", rekao je švedski zvaničnik.

Navodi se i da grupa uglavnom radi na sastancima sa delegacijama 27 članica EU i da blisko sarađuje sa  Operativnom grupom za zamrzavanje i zaplenu koju prevodi Evropska komisija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP