EU je predložila sankcije kineskim kompanijama optuženim za prodaju opreme koja može da se koristi za oružje i time podršku ruskoj ratnoj mašini, piše Fajnenšel tajms (FT).

U novom paketu sankcija, o kojem će članice EU raspravljati ove nedelje, pobrojano je sedam kineskih kompanija, navodi se u izveštaju, prema listi sankcija u koju je imao uvid FT, prenosi Rojters.

Prema pisanju FT, na listi za sancije su dve kompanije iz kontinentalne Kine - 3HC Semikondaktors (Semiconductors) i King-Pai tehnolodži (Tećnology), i pet iz Hongkonga - Sino elektroniks (Sinno Electronics), Sigma tehnolodži, Ejža Pasifik links (Asia Pacific Links), Tordan indastri (Industry) i Alfa trejding investments (Alpha Trading Investments).

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Van Venbin 8. maja je rekao da je Kina tražila od EU da izbegava "pogrešan put" jer će u suprotnom Peking preduzeti oštre mere da zaštiti svoja prava i interese.

"Kina se protivi merama koje koriste kinesko-rusku saradnju kao pretekst za uvođenje nelegalnih sankcija ili dugoročnih pravnih procesa protiv Kine", rekao je Vang na redovnoj konferenciji za štampu.

Evropska komisija nije odgovorila na zahtev za komentar.

Neke od ovih kompanija, poput King-Pai tehnolodži, već su pod sankcijama SAD. Vašington kaže da je reč o dobavljaču sa sedištem u Kini za više subjekata u ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu pre 14 meseci EU je usvojila deset paketa sankcija protiv ruskih pojedinaca i kompanija. Sankcije donose ekonomske probleme Rusiji i otežavaju joj finansiranje rata.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK