Više članica EU strahuje da Brisel novim merama u 11. paketu sankcija Rusiji rizikuje da otvori Pandorinu kutiju jer bi te mere, na kraju, mogle da se iskoriste protiv Kine i Turske. Ipak, prve mete novog, radikalnog predloga EU za zaustavljanje izbegavanja sankcija od strane Rusije uvozom haj-tek komponenti potrebnih za rat preko suseda, verovatno će biti zemlje Centrale Azije, poput Uzbekistana i Kazahstana.

Dok EU ide ka 11. paketu sankcija Rusiji pokušavajući da zaustavi ratnu mašineriju Vladimira Putina, prvi put će predlog Brisela uključiti mere protiv zemalja koje pomažu Moskvi da izbegne trgovinski embargo EU, piše briselski portal Politiko.

Navodi se da su Kina i Turska zemlje koje se najčešće pominju u tom kontekstu ali su diplomate EU oprezne kada je reč o Ankari i Pekingu i oni teško da će biti prve mete, s obzirom da su značajni geostrateški trgovinski partneri.

Troje evropskih diplomata reklo je da se nada da će predlog EU zapravo ohrabriti zemlje Centralne Azije da "rade kako treba".

Inače, 11. paket sankcija EU Rusiji treba da bude objavljen 9. maja, prilikom posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Kijevu u sklopu obeležavanja Dana Evrope.

Poslednjih nedelja izaslanik EU za sankcije Dejvid O'Saliven putovao je u Tursku, Uzbekistan i Kazahstan u pokušaju da proceni razmere izbegavanja sankcija.

Prema predlogu 11. paketa, u koji je Politiko imao uvid, Komisija želi da cilja "osobe i subjekte koji zaobilaze restriktivne mere EU aktivnostima koje za cilj ili rezultat imaju osujećivanje zabrana. Zabrinutost izazivaju npr. kompanije osnovane u trećim zemljama koje robu pod sankcijama isporučuju Rusiji direktno ili preko posrednika".

U ankesima na predlog nisu navedene određene zemlje ili proizvodi. Novi predlog trebalo bi da uključi još 72 osobe i 31 entitet.

Centralna tačka novih mera EU bila bi da se evropskim kompanijama ograniči prodaja osetljive robe nekom od suseda Rusije ako dođe do zaobilaženja sankcija. U paketu bi se prvo naveli osetljivi proizvodi a zatim zemlje u koje se isporučuju.

Ambasadori EU prve utiske o predlogu izneće 10. maja. Diplomate EU ne očekuju dogovor o novom paketu pre sledeće nedelje ili čak i kasnije, prenosi briselski portal.

U međuvremenu neke članice upozoravaju da se uvođenjem principa da zemlje koje krše sankcije EU, namerno ili ne, mogu biti ciljane otvara mogućnost da sledeće budu neke druge države, poput Turske i Kine.

Jedan diplomata EU koji se zalaže za oštriji stav rekao je da se "nadao napunjenom pištolju na stolu ali da je sada na stolu pištolj bez municije".

Istovremeno SAD traže od Brisela mnogo čvršći stav prema Kini ali EU nije voljna za dalje otuđenje od Pekinga.

Konfrontiranje sa Turskom takođe se smatra politički rizičnim, s obzirom na predstojeće izbore u toj zemlji i ponašanje Ankare kada je reč o migracijama gde Turska dugo deluje kao "tampon zona" između Unije i Bliskog istoka.

Drugi diplomata rekao je da Brisel treba da nađe balans između zaustavljanja izbegavanja sankcija i očuvanja ekonomskih odnosa sa ključnim trgovinskim partnerima kao što su Turska i Kina.

Peking je već izrazio negodovanje zbog odvojenih mera u 11. paketu koje ciljaju na nekoliko kineskih kompanija za koje se sumnja da direktno ili preko posrednika šalju u Rusiju zabranjene proizvode. Kineski zvaničnik je 8. maja upozorio Brisel da to ne radi.

Od značaja će biti i samit Grupe 7 u Japanu kasnije u maju gde će se najsnažnije ekonomije sveta, kako se očekuje, fokusirati na jačanje sankcija Rusiji i borbu protiv njihovog izbegavanja.

Za pristalice Ukrajine novi paket koji će biti razmatran 10. maja je dobra vest. "Podržavamo sve sankcije koje nanose štetu ruskoj ratnoj mašini", rekao je za Politiko estonski ministar spoljnih poslova Margus Čakna.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK