Bivši bugarski premijer Bojko Borisov nominovao je evropsku komesarku za inovacije Mariju Gabrijel za novu premijerku Bugarske, u nastojanju da se prevaziđe višegodišnja politička kriza u zemlji.

Borisov je 10. maja potvrdio da će njegova partija desnog centra GERB predložiti da Gabrijel bude na čelu nove vlade, pošto nijedna partija nije uspela da obezbedi većinu za formiranje stabilne vlade posle pet uzastopnih izbora, prenosi briselski portal Politiko.

Iako je dobila najveću podršku na izborima početkom aprila, partija GERB je dobila samo oko 25% glasova, što znači da bi Borisov morao da pravi koaliciju sa reformističkim savezom koji se prvenstveno zalaže za borbu protiv korupcije.

Marija Gabrijel je bila poslanica Evropskog parlamenta, potpredsednica Evropske narodne partije (EPP), najveće grupe u EP, i komesarka u dva mandata.

U Evropskoj komisiji Žan-Klod Junkera bila je zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo i tada je, sa 38 godina, bila najmlađi evropski komesar.

U komisiji Ursule fon der Lajen izabrana je za komesarku za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu, u čijoj su nadležnosti programi Horajzon i Erazmus.

Predsednik Evropske narodne partije Manfred Veber izjavio je da EPP "toplo" pozdravlja njenu nominaciju za buduću premijerku Bugarske.

"Ona ima iskustvo i međunarodni autoritet da prevaziđe politički zastoj u Sofiji. Puna podrška za našu sestrinsku partiju GERB-Udf da na prvo mesto stavi interese zemlje", napisao je Veber na Tviteru.

Od aprila 2021, kada su održani poslednji redovni parlamentani izbori, Bugari su pet puta izlazili na izbore, ali je oštra polarizacija među strankama i nedovoljna snaga svake od njih sprečavala formiranje stabilne vlade.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC - Audiovisual Service