Dvojica predsedničkih kandidata u Turskoj, aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegov protivnik Kemal Kiličdaroglu, izjavili su posle predsedničkih izbora 14. maja da mogu da pobede u drugom krugu koji će, po svemu sudeći, biti 28. maja.

Erdogan je rekao rano jutros (15. maja) u Ankari da "jasno vodi" na predsedničkim izborima, ali i da je spreman da "poštuje" drugi krug izbora ako bude potrebno, preneo je AFP.

Prema rezultatima na osnovu 98,74% prebrojanih glasova, Erdogan je osvojio 49,35%, dok je glavni opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio 45%.

"Iako rezultati nisu još objavljeni mi smo jasno na čelu. Poštovaćemo izbore i poštovaćemo sledeće izbore", rekao je Erdogan.

"Ne znamo još da li su ovi izbori završeni sa prvim krugom ali ako nas narod dovede u drugi krug, mi ćemo to poštovati", dodao je Erdogan.

To je prvi put u 20 godina od kada je na vlasti da će Erdogan morati da ide u drugi krug, koji treba da se održi 28. maja, naspram svog socijaldemokratskog protivnika Kiličdaroglua.

Kiličdaroglu, kandidat koalicije šest opozicionih partija je takođe izjavio, pred svojim pristalicama noćas, da će prihvatiti drugi krug i obećao pobedu.

"Ako naša nacija traži drugi krug, to ćemo rado prihvatiti. I apsolutno ćemo pobediti u drugom krugu", rekao je Kiličdaroglu u Ankari, okružen predstavnicima šest partija iz svoje koalicije.

On je dodao da Erdogan nije mogao da ostvari rezultat koji je želeo uprkos svih uvreda koje je uputio svom protivniku.

"Potreba za promenom u društvu je veća od (cifre od) 50%, treba apsolutno da pobedimo i uspostavimo demokratiju u ovoj zemlji", rekao je Kiličdaroglu, ne pominjući parlamentarne izbore koji su održani  istovremeno sa predsedničkim.

Erdogan je rekao da i dalje veruje da će se izbori završiti sa više od 50% glasova za njega i dodao da je narod izabrao stabilnost i bezbednost na ovim predsedničkim izborima.

Erdogan je takođe rekao da je njegov Nacionalni savez koji okuplja njegovu AKP partiju i male nacionalističke i islamističke partije osvojio većinu mesta u parlamentu od 600 mesta, preneo je AFP.

Parlament je izgubio veći deo svoje zakonodavne moći pošto je Erdogan uveo predsednički sistem vladanja.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP