Najveći evropski proizvođač automobila, grupacija Folksvagen prodala je svu imovinu koju poseduje u Rusiji, uključujući i veliku fabriku automobila u gradu Kaluga, lokalnoj ruskoj firmi Avilon, saopštio je 19. maja nemački koncern.

Koncern sa sedištem u nemačkom gradu Volfsburgu je saopštio da je registracijom transakcije Folksvagen Rus grupa u potpunosti prešla u vlasništvo kupca. Transakciju je prethodno, kako se navodi, odobrila ruska vlada.

Lokalne flijale Folksvagen Rus grupe su VW delovi i usluge, Skanija lizing, Skanija fajnens i Skanija osiguranje, a kupac stiče kompletno vlasništvo nad svim tim firmama.

Transakcije uključuje pogon za proizvodnju automobila u gradu Kaluga, oko 200 kilometara jugozapadno od Moskve, kompletnu importnu infrastrukturu, distribuciju, skladišta, finansijske usluge i zaposlene.   

Agencija Interfaks prehodno je prenela da je za prodaju imovine koncerna Folksvagen u Rusiji sredinom aprila ugovorena cena od 125 miliona evra. Kupac je auto-kuća Avilon zajedno sa jednim investicionim fondom.

Nakon što je Rusija proglasila neprijateljskim sve zemlje koje su joj uvele sankcije, prodaja imovine u Rusiji mora da dobije zeleno svetlo vladine komisije koja nadzire strane investicije.

Nemačka agencija DPA piše da je tom prodajom Folksvagen u potpunosti obustavio svako poslovanje u Rusiji.

Rojters piše da su mnoge zapadne firme prilikom prodaje imovine u Rusiji u slične kupoprodajne ugovore ugradile i klauzulu ponovnog otkupa koja bi im jednog dana omogućila povratak na rusko tržište, ali da nije poznato da li je to slučaj i sa Folksvagenom.

Proizvodni pogon Folksvagena u Kalugi ima godišnji kapacitet od 225.000 vozila i zapošljava više od 4.000 ljudi.

Folksvagen je tu fabriku otvorio 2007. godine, ali je proizvodnja u njoj obustavljena u martu 2022. godine, posle ruskog napada na Ukrajinu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP