Uprkos tome što je opoziciji zadao najteži udarac u poslednjih pola veka, aktuleni grčki premijer Kirijakos Micotakis tražiće, kako se očekuje, druge izbore u narednih nekoliko nedelja jer nije dobio dovoljnu većinu u parlamentu da njegova konzervativna Nova demokratija (ND) vlada sama.

Na osnovu prebrojanih 99,55% glasova u jutarnjim satima 22. maja, Nova demokratija na parlamentarnim izborima 21. maja osvojila je 40,79%, opoziciona Siriza 20,07% a socijalistički Pasok 11,46%, prenosi AP.

Razlika u broju glasova je veća nego što se prognoziralo i najveća od 1974, kasa su održani prvi demokratski izbori posle pada sedmogodišnje vojne diktature.

Međutim, izborni sistem koji je na snazi znači da ND dobija samo 146 od 300 mesta u parlamentu ili pet manje od vladajuće većine. Novi izbori, krajem juna ili početkom jula, nose bonus od 50 mesta u parlamentu za prvoplasiranog, što bi Micotakisu obezbedilo "udobnu većinu" za drugi mandat.

AP navodi da će predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu kasnije danas dati Micotakisu mandat da pokuša da formira vladu i da će ga on, očekuje se, vratiti.

Micotakis (55) je rekao da će "slediti ustavne procedure" ali i da neće tražiti koalicionog partnera, što je govorio i pre izbora.

Rekao je i da pobeda predstavlja "politički zemljotres" koji otvara put za još jedno glasanje. To je "dokaz da Nova demokratija ima zeleno svetlo građana da sami vladamo", rekao je Micotakis objašnjavajući da je potrebno drugo glasanje da bi se osvojila apsolutna većina za formiranje stabilne vlade, preneo je AFP.

Izvor: DES/Beta

Foto: Beta/AP